Misija — neapēst zemeslodi • IR.lv

Misija — neapēst zemeslodi

Ilustrācija — Freepik
Gunita Nagle

Vai tuvākajos gados iemācīsimies veidot ēdienkarti, kuras dēļ nenoplicināsies dabas daudzveidība un nepieaugs drazu kalni?

Lai atbildētu uz jautājumu, vai un kad Latvijā varēs nopirkt pārtiku, kas ražota videi draudzīgā veidā, jāielūkojas mūsu virtuvēs. Absolūtais vairākums — 93% — ēdienu pērk lielveikalos. Tikai 2% iepērkas specializētos, piemēram, bioloģiskās pārtikas vai beziepakojuma veikalos. 

Kad izvēlamies, ko likt iepirkumu grozā, priekšroku dodam lētākajiem un, mūsuprāt, veselīgākajiem produktiem. Tas, vai produkts ražots sociāli atbildīgi un ētiski, rūp tikai 5% Latvijas pircēju. Tā secināts Sociālo zinātņu institūta Baltic Studies Centre projektā Sociālās inovācijas pārtikas apgādē: ceļi uz ilgtspējīgu pārtikas ražošanu un patēriņu, kas tika publiskots 2021. gadā. 

Analizējot atbildes par ēšanas paradumu maiņu, pētnieki secināja, ka Latvijas iedzīvotāji ir gatavi samazināt gaļas patēriņu svara kontroles un veselības labad, bet tikai katrs desmitais maina līdzšinējo rīcību, lai samazinātu pārtikas atkritumu daudzumu. 

Latvijas iedzīvotāji šobrīd pārtiku, kas ražota videi draudzīgā veidā, nemaz nepieprasa. Baltic Studies Centre vadošais pētnieks Miķelis Grīviņš uzskata, ka ir jābūt politiskai gribai, lai ietekmētu milzīgo pārtikas ražošanas sistēmu, kas sākas ar sēklu sagatavošanu un beidzas ar iepakojumu pārstrādi. Lēmumi par videi draudzīgas pārtikas ražošanu jāpieņem Eiropas un katrs valsts politiķiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu