Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Norvēģijas galvaspilsētā Oslo sestdien pasniedza šāgada Nobela Miera prēmiju. Par ilggadējiem centieniem aizstāvēt pilsoņu pamattiesības to saņēma Krievijas cilvēktiesību centrs Memoriāls, Ukrainas Pilsonisko brīvību centrs un baltkrievu cilvēktiesību aktīvists Aļesjs Beļaskis, kurš atrodas ieslodzījumā. Memoriāla vadītājs Jans Račinskis paziņoja, ka Krievijas varas iestādes viņam ieteikušas atteikties no balvas. Attēlā: Jans Račinskis (otrais no kreisās), Aļesja Beļaska sieva Natālija Pinčuka un Ukrainas Pilsonisko brīvību centra vadītāja Oleksandra Matvičuka pieņemšanā pie Norvēģijas karaļa Haralda V un karalienes Sonjas. Foto — Scanpix

Beļģijas prokuratūra svētdien izvirzīja apsūdzības iespējamā ES ierēdņu uzpirkšanā, ko veikusi Katara. Starp četriem apsūdzētajiem ir arī viena no 14 Eiropas Parlamenta vicespīkeriem sociāliste Eva Kaili (attēlā). Viņai uz laiku apturētas pilnvaras.

ES ārlietu ministri pirmdien vienojās papildināt Eiropas Miera fondu par diviem miljardiem eiro. No šā fonda tiks piešķirta papildu militārā palīdzība Ukrainai. ES ministri arī brīdināja Irānu nepiegādāt ieročus Krievijai. ES iecels īpašu pārstāvi, kas uzraudzīs, kā valstis ievēro ES sankcijas pret Krieviju. Pēc Financial Times ziņām, šis pārstāvis būs bijušais ES vēstnieks ASV Deivids O’Salivans. 

Eiropas Savienības dalībvalstu iekšlietu ministri nolēma apstiprināt Horvātijas pievienošanos Šengenas brīvās pārvietošanās zonai no 1. janvāra, bet Bulgārijas un Rumānijas pieteikumu pagaidām noraidīja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu