Agnese Čemme, mākslas galerijas vadītāja • IR.lv

Agnese Čemme, mākslas galerijas vadītāja

Agnese vada mākslas galeriju Ag, kurai nav pastāvīgu telpu — pagājušajā mēnesī tā mājoja Zasulauka stacijā. Foto — Kristīne Madjare
Ieva Raudsepa

Novembrī mākslinieces Agneses Čemmes vadītās galerijas Ag telpa bija Zasulauka stacija. Doma par izstādi radās spontāni. Agnese dzīvo Zasulaukā un bieži brauc ar vilcienu, bet biļeti parasti pērk telefonā. Reiz ieklīdusi stacijas telpās un sapratusi: «Wow, te ir potenciāls.» Sekojuši zvani uz Latvijas Dzelzceļu, liels organizatorisks un producēšanas darbs, un novembra beigās Ag galerijā Zasulaukā tika atvērta grupas izstāde Cross Currents.

Agnese studējusi keramiku Latvijas Mākslas akadēmijā, daudzus gadus strādājusi apkalpojošajā sfērā. 2019. gadā, kad pēc vairākiem Berlīnē pavadītiem mēnešiem atgriezās Rīgā, viņai negaidīti piezvanīja draudzene un piedāvāja vadīt keramikas nodarbības privātā studijā. «Nekad to nebiju darījusi un domāju, ka jāpamēģina,» Agnese stāsta.

Pasniedzējas darbs labi padevās un patika, bet sākās pandēmija, un studija tika slēgta. Pa vidu Agnesei bija iespēja aizbraukt uz pazīstamo mākslas rezidenci Cité internationale des arts Parīzē. Atgriežoties Rīgā, māksliniece bijusi izvēles priekšā — «vai nu eju atpakaļ strādāt par viesmīli, vai vienkārši saņemos un sāku nopietnāk uztvert savu praksi». Agnese izlēma par labu otrajam — ieguldīja līdzekļus, nopirka keramikas krāsni un katru dienu Ss.lv meklēja telpas studijai. «Atradu savas ideālās telpas manā mīļākajā rajonā — Torņakalnā,» māksliniece smaida.

Agnese kādreizējā tekstila fabrikā ievācās 2020. gada rudenī. Kādā brīdī ap pavasari Agnese sāka justies nedaudz izolēta un gribēja savā darbībā iekļaut vairāk cilvēku. Nosprieda, ka studijas koridoru, kas līdz tam kalpoja par mazu noliktavu, var izmantot citiem mērķiem. Vajadzēja tikai nelielu remontu, lai sienas būtu gludas un baltas, un tā radās Ag. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu