Stikla pērlīšu apskāvienā • IR.lv

Stikla pērlīšu apskāvienā

Marija Leskavniece

Vai var mazināt trauksmi un iegūt ciešāku naktsmieru, apsedzoties ar segu, kas sver gandrīz desmit kilogramus? Iespējams

Uzmetot aci, nelielais sainītis gultas galvgalī šķiet viegls. Tajā ieritinājusies sega, kas atgādina pūkainu pledu, kurā gribētos ietīties novembra vakarā. Tomēr izskats ir maldinošs. Smaguma sega, lai gan plāna un kompakta, sver sešus kilogramus.

Tā ir sīciņām stikla pērlītēm pildīta, un tās uzdevums ir radīt spiedienu, kas gulētājam liek justies kā apskāvienā. Ko tas dod? Tiek uzskatīts, ka smaguma sega palīdz uzlabot vispārējo miega kvalitāti un arī mazināt trauksmi, jo veicina tā dēvēto laimes hormonu izdalīšanos un samazina stresa hormona kortizola rašanos.

«Loģiski domājot, tas varētu būt efektīvi. Smagums spiež uz ķermeni, rodas apskāviena sajūta un vairāk izdalās oksitocīns un serotonīns. Ja cilvēku apskauj vai pat ja viņš pats sevi apskauj, tā tiešām ir nomierināšanās tehnika. Šis mehānisms daļēji ir līdzīgs,» saka Natālija Bērziņa, ārste psihiatre, kura specializējusies miega traucējumu ārstēšanā.

Pirmoreiz apsedzoties ar smago segu, sajūta ir patīkama, taču savāda — ķermeni izbrīna neierastā pretestība, kas gandrīz instinktīvi liek samazināt kustīgumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu