Sadzirdējām, ieraudzījām, atklājām uguni • IR.lv

Sadzirdējām, ieraudzījām, atklājām uguni

Irānā ražotais drons-kamikadze Shahed-136 debesīs virs Kijivas 17. oktobrī. Foto – Scanpix
Endrū Krēmers, © The New York Times News Service

Ukrainas bruņotie spēki ir kļuvuši par pionieriem karā pret bezpilota lidparātu uzlidojumiem. Iespējams, no viņiem varēs mācīties arī sabiedrotie

Sekojot dispečeru norādēm no zemes, ukraiņu pilots ar segvārdu Juice (Sula — ang.) ar savu iznīcinātāju traucās debesīs, cerot panākt lēnāk lidojošo irāņu dronu un notriekt to ar raķeti. Taču todien viņš neko neatrada.

Likvidēt diezgan skaļo un ar propelleriem darbināmo autonomo lidaparātu ir diezgan mokoši, un to izdarīt ir daudz grūtāk, nekā varētu šķist no malas. Tas prasa vairāku vienību ciešu sadarbību gan uz zemes, gan gaisā 24 stundas diennaktī.

«Dažas pēdējās nedēļas mums bijušas ļoti saspringtas, ļoti nogurdinošas,» stāsta Juice, runājot par droniem, kurus Krievijas armija tagad izmanto gandrīz katru dienu. Turklāt vairākus vienlaikus. «Tos notriekt ir ļoti, ļoti grūti.»

Šobrīd karš Ukrainā lielākoties notiek divās arēnās: uz zemes valsts dienvidos un austrumos, kur pēdējā laikā pārsvars ir Ukrainas armijai, un gaisā, kur Krievija izmanto tāla darbības rādiusa raķetes, kā arī Irānā ražotus dronus kamikadzes ar sprāgstvielām. Tieši šie bezpilota lidaparāti tiek izmantoti Ukrainas pilsētu elektrības un apkures infrastruktūras graušanai, tādā veidā cerot arī iedragāt civiliedzīvotāju pretošanās garu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu