Valsts atbalsts zaļai enerģijai • IR.lv

Valsts atbalsts zaļai enerģijai

Kopš kara sākuma Ukrainā jautājums par enerģētisko neatkarību kļuvis neatliekams. Valsts atbalsta programmas piedāvā iedzīvotājiem saņemt finansējumu pārejai no fosilās uz dabai draudzīgāku enerģiju. Kā pie līdzekļiem tikt?

Atbalsts atjaunīgo energoresursu izmantošanai 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātā un kopā ar Vides investīciju fondu realizētā programma Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana mājsaimniecībās — atbalsts atjaunojamo energoresursu izmantošanai paredz iespēju saņemt finansējumu līdz 15 000 eiro fosilā kurināmā iekārtu nomaiņai pret jaunām. 

Piemēram, ja līdz šim izmantotas ar dabasgāzi, dīzeļdegvielu vai akmeņoglēm darbināmas iekārtas, tās var aizstāt ar biomasas granulu katliem, siltumsūkņiem vai saules kolektoriem un daļu ieguldījuma atgūt. Taču jāņem vērā, ka uz atbalstu var pretendēt tikai tad, ja iepriekš izmantotas fosilā kurināmā iekārtas. Tātad tas nepienākas, piemēram, iedzīvotājiem, kuru mājokļi līdz šim sildīti ar krāsns apkuri. 

Taču programma atbalsta arī pieslēgšanos centralizētas siltumapgādes sistēmai, kā arī elektroenerģijas ražošanai no atjaunīgiem energoresursiem. Iespējams pretendēt arī uz vairākām aktivitātēm vienlaikus, tātad gan nomainīt veco apkures katlu, gan uzstādīt saules paneļus. Tomēr jāņem vērā, ka maksimālais līdzfinansējuma apjoms ir 70% no kopējām izmaksām, turklāt tas nepārsniegs jau minētos 15 tūkstošus eiro.

Sākotnēji atbalsts bija paredzēts tikai iedzīvotājiem, kuriem ir īpašumtiesības uz dzīvojamo māju vai tās daļu, divu dzīvokļu māju, kā arī dvīņu, rindu un atsevišķu divu dzīvokļu māju. Bet vasarā pretendentu loks tika paplašināts, ļaujot pieteikties daudzdzīvokļu māju iemītniekiem, ja māja tiek pieslēgta pie centralizētas siltumapgādes sistēmas. Par vienu dzīvojamo māju var iesniegt vienu projekta iesniegumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu