Siltums, kas nepazūd • IR.lv

Siltums, kas nepazūd

Pasīvā māja Jaunmārupē. Foto — Madara Kuplā, no žurnāla Ir arhīva
Krista Draveniece

Kā izvēlēties dabai un naudas makam izdevīgāko apkures veidu

Šķiet, nekad vēl neesam tik ļoti sekojuši līdzi katram centam apkures rēķinā, priecājušies par katru saulaino dienu un brīvajā laikā aizrautīgi lasījuši par dažādiem apkures veidiem, saules bateriju uzstādīšanas priekšrocībām un pasīvajām ēkām. Energoresursu krīzē būtiskāk kā nekad ir jaunai mājai gudri izvēlēties dabai draudzīgāko un finansiāli izdevīgāko apkures variantu vai jau esošo mainīt uz efektīvāku. 

Eiropa ir nospraudusi Zaļo kursu, cerot līdz 2050. gadam kļūt par klimatneitrālu kontinentu. Turklāt nodrošināt iedzīvotājiem energoapgādi par pieņemamu cenu, arvien vairāk izmantojot atjaunīgos enerģijas avotus, un samazināt atkarību no nedrošajiem un nepastāvīgajiem naftas un gāzes tirgiem. 

Pirms energoresursu krīzes Zaļais kurss interesēja atsevišķu sabiedrības daļu, kurai maciņš atļāva domāt par tālāku nākotni jau šodien, taču tagad šis jautājums kļuvis aktuāls lielākajai daļai māju īpašnieku. Sperot soli pretī nākotnei, jo, visticamāk, mūsu bērni ar malku un gāzi savas privātmājas vairs neapkurinās. 

Pasīvais piecnieks

Ja mājā notiek remonts, taču esošo apkures sistēmu saimnieks mainīt nevēlas, tik un tā ir vērts ieskatīties pasīvo ēku būvniecības pamatprincipos. Ļoti iespējams, daudzi no tiem var tikt izmantoti, arī atjaunojot senāk celtu ēku. Piemēram, uzstādot modernu ventilācijas sistēmu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu