Haosa dievietes valstībā • IR.lv

Haosa dievietes valstībā

2
Sandra Kļaviņa un Artuss Kaimiņš. Foto — Jānis Deinats
Zane Radzobe, žurnāla Ir teātra kritiķe

Alvja Hermaņa jaunā izrāde Operācija Mindfuck par to, kā tiek ražotas «desas»

Vai jūs kādreiz ir nodarbinājis jautājums, vai no pasaules ir iespējams nokrist? Kāpēc putni tik dīvaini pārvietojas? Kā tik precīzi var piedāvāt nopirkt tieši to, kas jūs interesē, it kā kāds būtu noklausījies domas? Alvja Hermaņa otrā pirmizrāde īsā laikā Operācija Mindfuck ir veltīta aktuālam tematam — sazvērestības teorijām. Stāsts ir vienkāršs un sarežģīts reizē, jo tiecas atmaskot dažādas teorijas, kas pēdējos gados pārpildījušas internetu, un vienlaikus vietā piedāvā savu.

Operācijas Mindfuck notikumus kopā satur kādas jaunas sievietes stāsts — ar draudzenes palīdzību viņa atrod darbu, kurš sākumā ir izklaidējošs, proti, jāražo clickbait ziņas, rakstiņi, kurus sievietes draudzene salīdzina ar «vecmodīgajām ziņām, nu, tur faktiem» un, protams, atzīst «jaunās ziņas» jeb izdomātus stāstiņus par pārākiem. Izrāde operē ar sazvērestības teoriju klasiku: plakanās zemes teoriju, «Somija neeksistē» un manu vismīļāko Covid-19 laika izklaidi — apgalvojumu, ka baloži nav īsti, bet gan tehnoloģiski augsti attīstītas novērošanas iekārtas. 

Bet visai drīz jaunās sievietes izklaide pārvēršas nopietnā darbā, jo izrādās, ka operāciju vada haosa dievietes pielūdzēji, kuru sapnis ir uzspridzināt realitātes konstruktus, piemēram, attīstot visaptverošu — vienu, visas citas teorijas organiski apvienojošu — sazvērestības teoriju. Un tā (vismaz izrādē) piedzimst QAnon — interneta parādība Q, kas savā laikā pamatīgi satricināja ASV politiskos procesus.

Jaeles Ronena un Dimitrija Šaada lugas teksts ir acīmredzami balstīts ASV kultūras un politikas aktualitātēs, kas Latvijai tomēr ir pasvešas — diez vai skatītājam būs ļoti nozīmīgi, ka attēlotie notikumi savā veidā apspēlē Donalda Trampa karjeras dažādus aspektus. Taču komēdijas ir grūti tulkojami teksti — tām nepieciešamas vietējās atsauces. Šā iemesla dēļ Hermaņa iedoma uzaicināt lomai iestudējumā Artusu Kaimiņu ir asprātīga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu