Astrīda Kārkliņa, patversmes Labās mājas saimniece • IR.lv

Astrīda Kārkliņa, patversmes Labās mājas saimniece

Astrīdai patversme ir otrās mājas, viņa te pavada katru dienu, arī brīvdienas. Foto — Jana Altenberga
Jana Altenberga

Kad kaķi sāk šķaudīt, ir laiks ieslēgt apkuri — šādu principu ievēro kaķu kopēji patversmē Labās mājas. Juglas meža ielokā izmitinātie suņi un kaķi dzīvo iekštelpās un ir pieraduši pie siltuma, tāpēc patversmes dibinātāja un saimniece Astrīda Kārkliņa ir pateicīga, ka arī šogad ar sabiedrības līdzdalību Bigbank ziedojis piecus tūkstošus eiro granulu iegādei. Šāda akcija norisinās jau piecus gadus — izmantojot tēmturi #laiBigbankZiedo, cilvēki soctīklos dalās ar savām mīļdzīvnieku bildēm, bet banka dod līdzekļus.

Šogad Labās mājas svin desmit gadu jubileju, taču Astrīda cietušajiem dzīvniekiem palīdz jau sen. Pirmos izglābtos dzīvniekus Astrīda izmitinājusi pie savas kaimiņienes aktrises Hildas Žīgures Ķengaragā. Astrīdai bija ap 40 gadu, kad viņa pameta labi apmaksātu darbu savā skaitļošanas inženiera specialitātē un nolēma visu laiku veltīt dzīvniekiem. «Tad parādījās Staņislavas kundze, uzradās Česlavas kundze ar trim istabām, mēs bijām trīs, vēlāk jau četras,» Astrīda stāsta, ka ar telpām palīdzējušas arī citas kaimiņienes, kam dzīvoklī bija kāda brīva istaba. Ar medicīnisko palīdzību pretimnākoši bija veterinārārsti, bet dzīvnieku jaunos saimniekus tolaik meklēja ar laikraksta Rīgas Balss palīdzību. Vēlāk nodibināta sava biedrība un atrastas pirmās dzīvniekiem piemērotās telpas.

Šobrīd Labajās mājās mitinās ap 70 kaķu un 40 suņu, kurus apkopj astoņi pilnas slodzes darbinieki. Ikdienā te darbojas arī brīvprātīgie. Lai uzturētu patversmi, mēnesī nepieciešami 12 tūkstoši eiro, vislielāko slogu veido tieši nodokļi un algas. Taču labus darbiniekus atrast nav viegli — «šeit nevar nākt cilvēki, kam nav vilkmes uz dzīvniekiem, tā nav parasta darbavieta, turklāt ne ar lielu atalgojumu», saka Astrīda. Bet ir tādi, kas «šeit ir izauguši» — kāda brīvprātīgā palīdz kopš 11 gadu vecuma, viņai tagad ir 28.

Astrīda dzīvnieku labturību uztver nopietni — apmeklē konferences, smeļas piemērus no pieredzējušām starptautiskām organizācijām. Patversmei ir ļoti stingri adopcijas noteikumi, dzīvniekus tā vienkārši neatdod. Notiek garas sarunas, lai saprastu, vai jaunie saimnieki ir atbildīgi un patiešām gatavi pārmaiņām. Obligāti pārliecinās, vai finansiāli to var atļauties un saprot, ka dzīvnieks ir jāsterilizē. «Jo mazāk sagatavots ir cilvēks, jo lielāks risks, ka dzīvnieks atkal nonāks uz ielas.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu