Uzņēmumu vadītāji: recesija būs maiga un īslaicīga • IR.lv

Uzņēmumu vadītāji: recesija būs maiga un īslaicīga

Foto - pixabay.com
Armine Movsisjana

Vairāk nekā puse jeb 58% pasaules lielāko uzņēmumu vadītāju prognozē, ka gaidāmā ekonomiskā recesija būs ‘’maiga un īslaicīga’’, rāda KPMG aptaujas 2022 CEO Outlook dati. KPMG aptaujā viedokli par uzņēmumu stratēģiju un izredzēm pauda vairāk nekā 1300 pasaules lielāko uzņēmumu vadītāji.

Recesiju 14% respondentu uzskata par vienu no visaktuālākajām problēmām patlaban. Šis rādītājs ir pieaudzis kopš 2022.gada sākuma, kad šādu atbildi sniedza 9% aptaujāto. Joprojām problēmu saraksta augšgalā ir pandēmijas radītais pagurums – to par lielāko risināmo sarežģījumu uzskata 15% uzņēmumu vadītāju.

Vairāk nekā 8 no 10 aptaujātajiem jeb 86% turpmākā gada laikā sagaida recesiju, un 71% paredz, ka viņu uzņēmumu ieņēmumi saruks par 10% vai mazāk. Pārliecinošs vairākums jeb 73% biznesa vadības pārstāvju uzskata, ka sagaidāmo izaugsmi kavēs recesija. Trīs ceturtdaļas jeb 75% jau spēruši dažādus soļus, sagatavojoties gaidāmajai recesijai.

Par spīti bažām lielo uzņēmumu augstākā vadība jūtas pārliecinātāka par ekonomikas spēju izturēt satricinājumus turpmāko sešu mēnešu laikā – tādu atbildi snieguši 73% respondentu. Februāra CEO Outlook Pulse aptaujā no 500 vadītājiem šādu atbildi sniedza 60%. Turklāt tagad 71% vadītāju ir pārliecināti, ka turpmāko trīs gadu laikā globālajā ekonomikā būs vērojama izaugsme. 2022.gada sākumā par to bija droši 60%. Pašlaik gandrīz 9 no 10 jeb 85% aptaujāto ir pārliecināti, ka viņu pārstāvētās organizācijas turpmāko trīs gadu laikā attīstīsies.

Ļoti īsā laikā esam piedzīvojuši un turpinām piedzīvot vairākus satricinājumus, kurus ne katra paaudze ir piedzīvojusi – globālu pandēmiju, karu, paaugstinātu inflāciju un finanšu grūtības. Visi šie aspekti ietekmē uzņēmumus un to vadītāju optimismu, raugoties nākotnē. Vienlaikus KPMG globālās aptaujas rezultāti rāda, ka ilgākā laika periodā lielo uzņēmumu vadītāji raugās ar optimismu un ticību izaugsmes iespējām. Zināmā mērā šis sentiments saskan ar Latvijas makroekonomikas ekspertu prognozēm par ekonomikas lejupslīdi 2022.gada nogalē un 2023.gada pirmajā pusē un atgriešanos pie izaugsmes 2024.gadā.

KPMG CEO Outlook 8.izdevuma aptaujā no 2022.gada 12.jūlija līdz 24.augustam intervēti 1325 vadītāji. Izdevums sniedz ieskatu aptaujāto uzskatos, stratēģijā un plānošanas taktikā, kas ne tikai atšķiras no laika pirms pandēmijas, bet arī no KPMG CEO Pulse Survey rezultātiem, kas tika apkopoti pēc 500 vadītāju intervijām no 2022.gada 12.janvāra līdz 9.februārim – pirms Krievijas uzbrukuma Ukrainai.

Visu respondentu uzņēmumiem gada ieņēmumi pārsniedz 500 miljonus ASV dolāru, un vienai trešdaļai aptaujāto uzņēmumu gada ieņēmumi pārsniedz 10 miljardus ASV dolāru. Aptaujā intervēti uzņēmumu vadītāji, kas pārstāv 11 galvenos pasaules tirgus – Austrālija, Kanāda, Ķīna, Francija, Vācija, Indija, Itālija, Japāna, Spānija, Lielbritānija, ASV, un 11 galvenās nozares – aktīvu pārvaldība, automobiļi, banku pakalpojumi, patēriņš un mazumtirdzniecība, enerģētika, infrastruktūra, apdrošināšana, zinātnes par dzīvību, ražošana, tehnoloģijas, telekomunikācijas. Noapaļošanas rezultātā atsevišķi rezultāti var neatbilst 100 procentiem.

Armine Movsisjana ir KPMG Latvijā vadītāja.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu