Skolotāju advokāte • IR.lv

Skolotāju advokāte

Linda Sinka. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Marija Leskavniece

Linda Sinka strādā pie Hārvarda Universitātes mācību satura ieviešanas Latvijas vidusskolās un uzskata, ka tehnoloģiju mācībā jāsadarbojas gan ar augstskolām, gan nozari

Velosipēdu ne vienmēr vajag izdomāt no jauna. Meklējot aktuālus mācību materiālus, no kuriem mūsu skolēni tiešām spētu iemācīties mūsdienu darba tirgum un tehnoloģiju attīstības tempam atbilstošas prasmes, var un vajag skatīties uz pasaules izcilības centriem. Citādi, kamēr paši mēģināsim saķīlēt savu riteni, kaut kur citur jau brauks ar elektroauto.

«Manuprāt, padziļinātos kursos, jo sevišķi programmēšanā, ir jāskatās uz tiem standartiem, kādi ir Amerikā un citās lielajās valstīs,» saka Linda Sinka, RTU Rīgas Biznesa skolas pārstāve un programmēšanas skolas LearnIT dibinātāja. Mēs tiekamies viņas darbavietā pirmdienas pusdienlaikā. Atradušas vietu sarunai tukšā auditorijā, caur stikla durvīm varam vērot datortelpu, kurā notiek aktīva rosība. Par izglītību Linda runā aizrautīgi un vairākkārt uzsver, cik svarīgi ir apzināties skolotāju reālo situāciju un darba apstākļus skolā.  

Protams, mācoties, piemēram, literatūru vai vēsturi, vienmēr aktuālāki būs Latvijā radīti materiāli, bet eksaktajos priekšmetos lielākoties pasaulē izveidots mācību saturs var papildināt programmu. «Mēs nevaram ar skaļiem saukļiem teikt, ka viss, kas notiek Latvijā, nav atbilstoši. Vai visiem vajadzētu mācīt pēc vienas noteiktas programmas? Nē,» saka Linda. Tomēr mērķis ir radīt precedentu šādai pieejai.

Šovasar 27 pedagogi no Rīgas, Babītes, Mārupes, Ķekavas, Jelgavas, Valmieras, Cēsu, Jēkabpils, Preiļu, Liepājas, Siguldas, Rēzeknes, Dundagas, Aizkraukles un Daugavpils skolām iesaistījušies Rīgas Biznesa skolas kopā ar valsts, gan privātā sektora partneriem īstenotā projektā, kurā tiek tulkoti Hārvarda Universitātes datorzinātņu kursa videomateriāli, kā arī rīkotas skolotāju mācības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu