Pie viena galda • IR.lv

Pie viena galda

Ilustrācija — Freepik
Marija Leskavniece

Lai ieviestu jēgpilnu ritmu ģimenes dzīvē, vecākiem jāpatur prātā ilgtermiņa mērķi

Ģimenes kopējā ikdiena ir nemitīgi mainīgs process, kurā atspoguļojas ne tikai tās locekļu individuālie piedzīvojumi un pārdzīvojumi, bet arī apkārt notiekošais. Turklāt ir notikumi, kas satricina ierasto ikdienu vairāk nekā citi — vai tas būtu mācību gada sākums un pāreja no brīvdienu bezrūpības uz pienākumiem, vai sociālpolitiskā nenoteiktība un nedrošība par gaidāmo ziemu. Tāpēc, lai gan profesionālajā sfērā tas nereti lietots kā lamuvārds, ikdienā «rutīna» var būt laba palīdze. 

«Mūsu smadzenēm vienkārši patīk ritms un paredzamība. Visu, kas ir neskaidrs, smadzenes uztver kā potenciālu apdraudējumu, līdz ar to tas provocē trauksmi un stresu,» saka Anda Gaitniece-Putāne, organizāciju psiholoģe, sociālo zinātņu doktore un Latvijas Universitātes docētāja. Lai trauksmi mazinātu un palīdzētu adaptēties pārmaiņām, svarīgi, lai ģimenes ikdienā būtu sava daļa noteiktības. «Lai visi zinām, cikos iesākas mūsu rīts, kas notiks pa dienu, cikos sākas un beidzas skola, cikos vecāki būs mājās no darba, kāds ir mūsu vakara cēliens,» uzskaita psiholoģe. «Ja to zinām, varam mierīgi iet cauri ikdienai.»

Nedēļas vīzija

Sākumā vērtīgi apzināt pieturpunktus, kas veido kopējo dzīvi. Darbs, skola, bērnudārzs, hobiji. Cik daudz laika katrs no tiem aizņem un kā ietekmē arī pārējos ģimenes locekļus. Pat pavisam praktiskas lietas — cikos katram no mājiniekiem jāceļas, lai sāktu dienu laikus, un kurš gatavos vakariņas. 

«Sākt varam ar to, ka apsēžamies pie viena galda un izrunājam to, kas katram ir svarīgs,» saka Gaitniece-Putāne. Viedoklis par ģimenē notiekošo var būt pat mazam bērndārzniekam. «Savu interešu un spēju robežās ir vērts ļaut viņam to arī paust.» Līdzīgi kā biznesā, kur darbu organizē soli pa solim, arī ģimenes kopējo notikumu musturu var veidot strukturēti. «Pārrunāt arī sīkas detaļas, lai saprastu, kā veidojam ikdienas struktūru.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu