Pret visiem paveidiem • IR.lv

Pret visiem paveidiem

Dace Zavadska. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Jauno Covid-19 vakcīnu pietiks visiem, bet savam rudens drošības komplektam pievienojiet arī gripas un difterijas poti — briesmīgā slimība Eiropā ir atpakaļ, brīdina Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska

Pirmajās dienās pēc atgriešanās no atvaļinājuma septembra pašā sākumā infektoloģe Dace Zavadska savās piezīmēs fiksēja, ka tuvākajās nedēļās būs jāiet pēc jaunās Covid-19 potes. Ak, pareizi, man arī tas laikam jāizdara! Tā jūs, iespējams, šajā raksta vietā nodomājāt. Tagad ieejiet Manavakcina.lv un piesakieties!

Mūsu saruna ar infektoloģi notiek Zoom. Uzrunāta intervijai, viņa kādu laiku saspringti raugās pēcatvaļinājuma grafikā un atrod tajā vienīgo brīvo pusstundu vēlā pirmdienas pēcpusdienā. Rudens ar aizvien lielāku skaitu Covid-19 inficēto nav Zavadskas vienīgā rūpe. Eiropā aug nopietnu infekcijas slimību skaitļi.

Šonedēļ Latvijas ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas centros kļuvušas pieejamas jaunās Covid-19 potes, kas darbosies gan pret oriģinālo vīrusu, gan pret tā omikrona paveidiem. Latvija tikusi pie 230 tūkstošiem Comirnaty Original/Omicron BA.1 vakcīnu un 43 tūkstošiem Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1, kuras ikviens var saņemt tad, ja ir vismaz 12 gadus vecs. Bērniem līdz 12 gadu vecumam vīrusa jaunajiem variantiem pielāgotās vakcīnas vēl jāgaida — tās ir izveidotas un būs pieejamas, bet pagaidām nav iespējams pateikt, kad tiks pabeigta klīniskā izpēte. Bērniem, kuriem veselības stāvokļa dēļ balstvakcīna vajadzīga jau tagad (piemēram, ar imūnsupresētu stāvokli), balstam tiks piedāvātas oriģinālās Covid-19 vakcīnas. 

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska saka: «Oriģinālās vakcīnas aizvien pasargā pret smagu saslimšanu un nāvi — ja kādā valstī cilvēki saņem šīs vakcīnas, arī kā balstvakcīnas, tad aizsardzība tiek nodrošināta.» Taču Latvijā visur, kur šoruden notiks vakcinācija, būs jaunās, pielāgotās vakcīnas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu