Ļauties sasirgt ar mūziku • IR.lv

Ļauties sasirgt ar mūziku

Guntis Kuzma. Foto — Kristīne Madjare
Gunda Miķelsone, speciāli Ir

Liepājas Simfoniskā orķestra jaunais galvenais diriģents Guntis Kuzma lielāko uzmanību veltīs latviešu mūzikai un pasaules zelta klasikai

Koncertzālē Lielais dzintars 17. septembrī gaidāms Liepājas Simfoniskā orķestra 142. sezonas atklāšanas koncerts. Tas būs jauns sākums ne tikai orķestrim, bet arī klarnetistam un diriģentam Guntim Kuzmam. Ar pamatīgu pieredzi un Lielās mūzikas balvas lauriem viņš līdz šim vadījis virkni Latvijas vadošo orķestru koncertu, bet nu kļuvis par Liepājas Simfoniskā orķestra galveno diriģentu. Daži kolēģi viņu saucot par traku, jo sezonas atklāšanas programmā līdzās likti divi apjomīgi Latvijas komponistu darbi, un tas orķestrim ir sava veida izaicinājums.

Kādas ir sajūtas, pārtopot no orķestra diriģenta — ciemiņa — par pastāvīgu «mājas» iemītnieku?
Sajūtas ir labas. Tieši patlaban, nedēļu pirms sezonas atklāšanas, ierakstījām daļu no Jura Karlsona simfoniskās mūzikas jaunā albuma, ko drīz laidīsim klajā. Pēdējo mazo daļu ar Karlsona El Cid ierakstīsim dienu pirms koncerta. Šī ir pirmā pilnā darba nedēļa, un varu teikt, ka amata maiņa nekādā veidā nav ietekmējusi manu muzicēšanas stilu, uztveri un to, kā gribu veidot orķestra skaņu. Ceru, ka sadarbība un kopējas komandas sajūta tikai pilnveidosies, būtu interesanti pie šī jautājuma atgriezties pēc sezonas.

Vai jūsu priekšteču vidū ir kāds LSO diriģents, kurš īpaši iedvesmojis?
Esmu orķestrim sekojis līdzi jau no studenta gadiem un pat īsu brīdi Maestro Imanta Rešņa laikā orķestrī spēlējis klarneti. Es noteikti gribētu turpināt Atvara Lakstīgalas laikā sāktos Liepājas koncertus — jaundarbu pasūtījumus, kas papildina latviešu koncertžanra klāstu. Orķestris ir pasūtījis pāris Liepājas simfonijas — arī šo es negribu atstāt novārtā un sezonā atskaņot pa vienai, varbūt pat divām jaunām latviešu simfonijām. Līdzšinējā LSO darbība ir rādījusi, ka šāda interese ir gan orķestrim, gan publikai. Mēs spēlēsim arī pasaules klasiku, šo īpaši neakcentēju, tas šķiet pats par sevi saprotams. To parādīsim arī sezonas atklāšanā ar Sergeja Prokofjeva mūziku baletam Romeo un Džuljeta. Tuvākajā laikā orķestris atskaņos Antonīna Dvoržāka Astoto simfoniju, Hektora Berlioza Fausta pazudināšanu, Ludviga van Bēthovena Vijolkoncertu, Brāmsa Klavierkoncertu, Sibēliusa Otro simfoniju un citus šedevrus, ko publika labprāt klausās.

Jums tuva ir arī pasaules laikmetīgā mūzika — vai Liepājā būs vieta arī jaunākiem pasaules mūzikas atklājumiem?
Orķestris pēdējo gadu laikā šad tad ir sastapies ar mūziku, kas prasa saspicēt ausis un iedziļināties skaņurakstā, kas varbūt neiepatīkas ar pirmo reizi. Domāju, ka atradīsim vietu arī laikmetīgajai mūzikai. Jāatrod pareizais brīdis un īpaša repertuāra kombinācija, un izsmalcinātākās laikmetīgās mūzikas partitūras būs mūsu redzeslokā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu