Tikai 7000 balsis iekļūšanai Saeimā • IR.lv

Tikai 7000 balsis iekļūšanai Saeimā

19
14.Saeimas vēlēšanu kandidātu sarakstu numuru izlozē. Foto - Evija Trifanova, LETA
Georgs Rubenis

Manai dalībai Saeimas vēlēšanās ir nozīme. Aptaujas un iepriekšējo vēlēšanu rezultāti rāda, ka vēlētāju aktivitāte mazinās. Taču, jo mazāk vēlētāju piedalās vēlēšanās, jo katra balss iegūst lielāku nozīmi. Piemēram, tām partijām, kas pirms četriem gadiem pārvarēja 5% barjeru un iekļuva Saeimā, katra mandāta iegūšanai bija vajadzīgas tikai nedaudz vairāk par 7000 vēlētāju balsīm. Stipri mazāk nekā, piemēram, 10. Saeimas vēlēšanās, kad katram saņemtajam mandātam bija vajadzīgas gandrīz 9000 balsis. Kamēr finanšu jomā novērojam augstu inflāciju, tikmēr demokrātijas līdzdalībā pilnīgi pretēju procesu.

Cik liela būs vēlētāju aktivitāte burtiski pēc dažām nedēļām? Dažādi aptaujas dati norāda uz sabiedrības apņemšanos piedalīties vēlēšanās, taču, lai apņemšanās nonāktu līdz rezultātam, ir vajadzīga tāda lieta kā darbība. Ar to mums tik raiti neveicas. Skatoties uz šīs tūkstošgades Saeimas vēlēšanu tendenci (Tabula nr. 1), liekas, ka dalība vēlēšanās būs tikai ap 50%.

Ko tas nozīmē? To, ka demokrātijas deflācija, visticamāk, turpināsies. Katrs neveiktais pienākums – nedošanās pie vēlēšana urnām, stiprinās to biļetenu vērtību, kas līdz 1. oktobra vakaram tajās nonāks. Mēs, Latvijas iedzīvotāji, mēdzam būt… taupīgi attiecībā uz to, ko dodam kaimiņiem un citiem sabiedrības locekļiem. Iespējams, vienīgā joma, kur esam devīgi, ir demokrātijas izvēles iespēju atdošana katram, kas to vien vēlas darīt manā vietā. Dāsni, bet nevietā.

Matemātika ir pavisam vienkārša – jo lielāka partiju konkurence un mazāka vēlētāju aktivitāte, jo vērtīgāka katra balss.

Iespējams, ka šā gada vēlēšanās katra mandāta iegūšanai būs nepieciešams tikai starp 6000 un 7000 balsīm (Tabula Nr. 2).

Ko tas nozīmē? Ilustrācijai, piemēram, ja Prāta vētra būtu partija un šāgada Mežaparka koncerta apmeklētāji – viņu saņemtās balsis, tad jelgavnieki (bez Ingara, protams) saņemtu septiņas vietas Saeimā.

Ko būt vērtīgi ar to saprast? Mana balss nav bezmērķīga ūdens pile lielajā okeānā, mana balss ir mērķtiecīga izvēle. Latvijas valsts veidotāji ir bijuši tālredzīgi ļaudis, jo radītā un spēkā esošā mūsu valsts vēlēšanu sistēma – ar pieciem apgabaliem un plusiņu likšanu vai kandidātu strīpošanu -, dod lielas manevra iespējas vēlētajiem. Ticiet man, mūsu rokās ir daudz vairāk iespēju nekā tikai rakstīt komentārus Facebook un šērot ziņas. Mūsu rokās ir ietekmēt to, kāda būs mūsu valsts, izejot no tā, ko mēs paši ievēlam un ko deleģējam šos pienākumus veikt.

Nesen kādā pasākumā iznāca runāt par izvēles tēmu, par iesaistīšanos un darīšanu. Pēc tam pie manis pienāca kādi klausītāji un minēja, ka viss jau bijis labi, tikai būt latvietim nozīmējot – sekot liktenim un mūsu dabā neesot ietekmēt lielos procesus. Mums esot jāļaujas tam, kur pasaule mūs vedot. Apmulsu un uz brīdi biju izsists no sliedēm – neko tādu nebiju gaidījis. Ja tiešām ir cilvēki, kas dzīvo ar tādu pārliecību un to izmanto kā vairogu savai nedarīšanai un tam, lai neiesaistītos, tad tas ir vairāk nekā skumji. Taču latvju tautas teikas un pasakas gan apliecina vienmēr kaut ko citu – laimi iegūst tie, kas dara. Jā, dara ar labvēlīgu motivāciju. Piedalās ar savu klātbūtni un darbību. Jo sabiedrību veido un ietekmē kopējas aktivitātes, nevis savu izvēļu bezjēdzīga atdošana citiem.

 

Autors ir Latvijas Pilsoniskās alianses padomes priekšsēdētājs

Latvijas Pilsoniskā alianse ir lielākā jumta organizācija nevalstiskā sektora interešu aizstāvībā, kuras mērķis ir stiprināt pilsonisko sabiedrību Latvijā, atbalstīt NVO kopējās intereses un veidot labvēlīgu vidi to darbībai.
Latvijas Pilsoniskā alianse apvieno 143 biedrus, kopumā sastādot aptuveni 70 000 privātpersonas jeb 70% no visām NVO iesaistītajām personām Latvijā un 27 500 privātpersonas ārvalstīs jeb 11% no Latvijas diasporas.

https://nvo.lv/lv/content/par_lpa

Komentāri (19)

Sskaisle 13.09.2022. 09.59

https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/brivibas-bulvaris/patiesiba-var-izmainit-vestures-gaitu.-saruna-ar-aivaru-strangu-.a165471/

Kolpant, noklausies – 20 000 krievus Latvijā 1949.g. nogalināja krievi.
puškins ko neteiksiet …..

man reala trauma bija Lestenē – aizbraucu nolikt rozes onkulim leģionāru piemineklī un baudīt baznīcu , bet tā gide sāka stāstīt par krievu necilvēcību ar traktoru uzarot un apsējot kā leģionāru , tā pašu krievu kapus – to nevar piedot, to nedrīkst piedot un par šo necilvēcību ar likumu okupantu pēctečiem vajadzētu aizliegt sludināt kultūru

un vēl = pati neredzēju , bet fb redzēju foto, kur aizuaguši krievu karavīru kapi Meža kapos – tad tā vecenēm – krievu šovinistēm ar likumu likt sakārtot savu dedu kapus un tad kliegt, ka šīm atņemtas okupantu privilēģijas

0
0
Atbildēt

1

    kolpants > Sskaisle 13.09.2022. 10.41

    Съездите в Беларусь, спросите там, как там добровольцы легионеры в 1941-1942 за “независимость Латвии” расправлялись с мирными жителями. Ах, это они мстили за 1941 высылки. Ну тогда почитайте, как красные латышские стрелки топили в крови восстания крестьян в 1917-1918 году и помогали Ленину революцию и красный террор реализовывать.
    Ну как, готовы тоже запретить латышскую литературу за прошлые грехи? Или тут же начнете лить крокодиловы слезы “это другое, нельзя всех за грехи некоторых наказывать, им деваться некуда было”?
    Что, неприятно про своих соотечественников?

    0
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > kolpants 13.09.2022. 12.26

    Latvija neiebruka Baltkrievijā, bet gluži otrādi, Baltkrievija PSRS sastāvā uzbruka Latvijai un ja par “Baigā gada” bezprecedenta etnocīdu latvieši pēdējo krievu, tai skaitā pārkrievotos baltkrievus būtu norakuši Urālos, tas būtu bijis taisnīgi. Ne Vērmahts, ne latviešu leģionāri nekad nekaroja pret civiliedzīvotājiem, jo par to lika pie sienas, bet pret bandītiem, kuri aplaupīja zemniekus, ar varu tos piespieda stāties bandās, kuri nogalināja skolotājus, tikai par to, ka viņi atļāvās mācīt bērnus, bija jācīnās un ja tika sodīti arī bandītu līdzdalībnieki, tas bija neizbēgami.
    Nedirs, nebija tādu “sarkano strēlnieku”, bija latviešu strēlnieki, bet ar zvērībām izcēlās vienīgi krievi. Ja žīdi centās sarīkot revolūcijas ASV, Francijā, Anglijā, Vācijā, tad tas izdevās vienīgi krievijā, jo tur bija 900 gadu laikā galēji dehumanizēta biomasa.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > QAnon 13.09.2022. 13.00

    Ne Vērmahts, ne latviešu leģionāri nekad nekaroja pret civiliedzīvotājiem
    Это пять) не автору. Редакции)

    Конечно, конечно, тут все вранье))
    https://enciklopedija.lv/skirklis/36374-latvie%C5%A1u-sarkanie-str%C4%93lnieki

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > kolpants 13.09.2022. 13.20

    Man ir pietiekami informācijas avotu, lai nezombētos no krievu vēstures viltotājiem un starptautiskās terororistu organizācijas, Vīzentāla centra. Visādas pedijas var rakstīt pēdējas padibenes un izdzimteņi.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > QAnon 13.09.2022. 16.01

    Кто бы сомневался в таком ответе) Все, во что я не верю, не существует)
    Говорят, что вот и Буча просто купленные постановки. Ну типа как холокост. Только центр другой. Согласен?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    QAnon > kolpants 13.09.2022. 16.36

    Holokosts ir Vizentāla centra daudzmiljardu biznesa projekts, bet Buča apliecinājums krievu necilvēcībai.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > kolpants 13.09.2022. 12.08

    nē – tikpat labi tu mani pie putina vari sūtīt

    ja leģionāri ir kara noziedznieki -tad uz tiesu un cietumā

    tākā ebreju organizācijas dara ar vācu nacistiem – kara noziedzniekiem – ja ir noziedznieks – nav svarīgi tev 100 vai 200 gadi – par noziegumu tiec notiesāts

    ja leģionārus netiesā – nozieguma nav

    ko krievu vai baltkrievu – lasi putina vai lukašenko propagamndisti sludina – latvieši fašisti – pat neklausos

    kononovs – vai kā tur sauca to krievu izstrebiteļu latvietei pārgrieza grūtnieces vēderu un nogalināja nedzimušu bērnu – zvērs

    bet nu es tevi nesūtu uz Latgali – aizbrauc uz Meža kapiem – sakop kritušo karavīru kapus

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > Sskaisle 13.09.2022. 12.21

    Ну видите как вы сразу заюлили, опять Путина и Лукашенко притянули. При чем тут Путин и Лукашенко? Вы просто спросите местных жителей, они вам тоже расскажут про легионеров.

    ja leģionāri ir kara noziedznieki -tad uz tiesu un cietumā
    я в восторге)) Ах как мило выкрутились)) Раз нет суда, значит, не было и преступлений)) Ну так я вас обрадую-по такой логике непонятно, о чем вы варитесь в соседней статье про Коссовича. Было бы нарушение, был бы суд. Нет суда, значит, нет и преступления)

    Ну, ну, попробуйте публично сказать, что среди легионеров были преступники и нужно проверить, кто там сейчас 16 марта приходит.

    Не, не поеду. Мне не нужно, чтобы какой-нибудь патриот сфотографировал и потом везде показывал фото “русские смотрите что творят”

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Elektriķa dēls 13.09.2022. 12.44

Kas man pietrūka rakstā: plašāka analīze kā šo gadu laikā mainījusies vēlētāju iespēja ietekmēt šos procesus un mainīt lejupejošo līkni!
Es tur redzu dažas sliktas tendences, kas vēlētāja sajūtas, ka viņš var ietekmēt rezultātus, nemazina.
Pirmā ir politiķu kopumā un valdošo īpaši, tādu šķēršļu radīšanā, lai šīs sajūtas un ne tikai nemazinātos, bet pat palielinātos. Tie ir gan referenduma ierosināšanai nepieciešamo balsu būtiska palielināšanu, padarot to reāli neiespējamu. Tam sekoja partiju biedru skaita palielināšana un vēl visādu šķēršļu likšana lai jaunas partijas dibināšana un reģistrēšana būtu maksimāli apgrūtināta.
Ja tam vēl pievieno vēlētāju apvienību izslēgšana no dalības pašvaldības vēlēšanās un partiju finansēšanas principu padarīšanu atkarīgu no vēlēšanu rezultātiem, nepārpratami liecina par valdošo maniakālu vēlmi darīt visu, lai paliktu pie varas.

0
-1
Atbildēt

1

    kolpants > Elektriķa dēls 13.09.2022. 16.00

    были отдельные исследования после предыдущих выборов, когда уже стали якобы волноваться, почему падает количество проголосовавших. Но их особо нигде не пиарили, не афишировали. Власти по сути выгодно, чтобы особо не ходили много. ЧТобы пришли верные сторонники, и проголосовали за своих. И судя по последним данным, сюрпризов особых не будет. Хотя Сейм может выглядеть достаточно дробленым

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 12.09.2022. 11.42

Jā, demokrātija Latvijā ir beigusies. Tas ir jāpaska skaidri un gaiši.
Un manā sapratnē tāpēc beigusies, ka valsts kā institūcija nespēj nodrošināt savas pamatfunkcijas.
Ja valstī ir vairāk naudas kā jebkad agrāk, bet piemēram, valsts amatpersonas paziņo, ka valsts nespēj nodrošināt pamattiesības pilsoņiem – personu apliecnošu dokumentu = pases un id kartes izsniegšanu , tad ir vienkārši noziedzīgi vardarbīgi paust domu, ka pilsoņa pienākums ir vēlēt, un ja neiet vēlēt, demokrātijas nav. Bet ja valsts neepilda pienākumu -tad demokrātija ir.

Vakar noskatījos pirmsvēlēšanu debates par izglītību un nospriedu, ka bezcerīgi. Neviens no politiskajiem spēkiem nenodemonstrēja spēju sakārtot nozari. Ja pedagogi un politiķi tv ekrānā – tautas priekšā bļaustījās kā bramanīgas tirgus bābas, tad nav nekāda pamata cerēt un ticēt, ka tiekot saeimā šie cilvēki spēs risināt problēmas

Asini uzsita kārtējā krievu nekaunība un ja iešu balsot, tad tikai par Pīlēnu un Rajevu , citus izsvītrošu, bet ne cerībām uz viņiem, cik krievu nekaunības dēļ. Nezinu, jālasa internetā informācija un tomēr jāraksta sūdzības uz EP,uz ANO un vēl kaut kur uz ārzemēm, j Latvijā pie varas ir čekisti – nav vērts sūdzēties, bet ir jāsūdzās. Tā nedrīkst , ka krievi mums pat nomirt neļauj cieņpilni

+1
-2
Atbildēt

1

    kolpants > Sskaisle 12.09.2022. 15.05

    И снова, начали о бездействии существующей власти, но окончание- Tā nedrīkst , ka krievi mums pat nomirt neļauj cieņpilni)))
    Представляю содержание жалобы: я недовольна действием латышских политиков, поэтому требую, чтобы русские не мешали умереть достойно)) Интересно, кто наиболее русский, Бордан, Мурниеце или Кариньш? Может, настоящие их фамилии Борданов, Мурникова и Каренев, а мы просто что-то не знаем? Ну у Штирлица была же настоящая фамилия Исаев?

    0
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > kolpants 12.09.2022. 15.13

    tu noklausies, ko saka krievietes – rd domes un saeimas dputātes- zeme atveries- dzīvojam draudzīgi, bet davai = krieviski . Es domāju, ka Tu mani nesaproti, pat nav vērts. Ja tevi burve pārvērstu par latvieti, bet tava lielkrievu dvēsele un prāts – tu lektu Daugavā vai “uzsēstos” uz narkotikām

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    kolpants > Sskaisle 12.09.2022. 15.54

    bet davai = krieviski
    Да, представляю, какой это ужас будет-если вдруг придет русская бабулька, и ей в думе на русском ответят! А если рядом латыш стоит, и не поймет, что бабульке ответили?
    А если русский ребенок будет на русском учиться (с обязательным требованием знать латышский) – так это вообще что такое!
    Министр образования уже прям и не скрывает-главное, не что дети по предметам знают, главное-чтобы на латышском!

    0
    -2
    Atbildēt

    2

    QAnon > kolpants 12.09.2022. 22.49

    Babuļai bija pietiekami laika apgūt valsts valodu augstākā līmenī un ja viņa sava naida pret latviešu valsti to nav darījusi, tad ir atzīstama ar ienaidnieku un sodīšanai par noziegumu pret valsti ne vecuma šķēršļi, ne noilgums, nevar būt iemesls. Lai man arī pretenzijas pret izglītības ministri tās partijas piederības dēļ, tomēr uzskatu, ka tev nevajag par viņu pļūtīt.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > kolpants 12.09.2022. 16.18

    ha – ka neatstājies, nu!

    piem., krieviete brīnās – kā jūs puškinu nemīliet? Kā jūs pret kultūru ?

    bet – tā latviete no zzs atbildeja perfekti – tas viss krieviskais mumsmbija ar varu uzspiests , puškins bija imperiaālists – jā ģeniāls dzejnieks bet imperiālists –

    mums nav iela savam ģēnijam Veidenbaumam, bet rdz- pušinam ir

    klau – es vēlreiz klausos to podkāstu – cicero.de – par čerčilu par mītiem – nu tur tik perfecto viss pateikts – mēs abi kā tādi paraugi šai sarunai

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    kolpants > Sskaisle 13.09.2022. 10.02

    Вас силой заставляли Пушкина любить? А улицу Вейденбаума сделать 30 лет русские мешали?)) И сделать улицу Вейденбаума можно только вместо улицы Пушкина?))
    А вы вот уверены, что Вейденбаум не был империалистом или еще каким неправильным?) А вот цитата из Википедии)) Veidenbaums skeptiski vērtēja sava laika latviešu rakstniecību un labprātāk lasīja Horāciju, Šilleru un Heini.

    Ай ай, как непатриотично, а вы хотите в его честь улицу!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu