Vēlēšanu dienas plāns • IR.lv

Vēlēšanu dienas plāns

1
Marina Brice. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Psihoterapeite Marina Brice izskaidro, kāpēc jūtam stresu pirms vēlēšanām, un iesaka veidus, kā saglabāt skaidru prātu un labu dzīves izjūtu

Šoruden uz vēlēšanām dosimies ar emocionālā nozīmē atšķirīgu bagāžu nekas citas reizes: divarpus gadi pandēmijas stresa un karš Ukrainā, kas rit jau sešus mēnešus, radījis trauksmi un izsīkumu. Partiju vērtību, programmu un personību vētīšana komplektā ar ikdienišķajiem cīniņiem sociālajos tīklos par politiku var kļūt par vēl vienu elles loku, kam jātiek cauri psiholoģiski. 

Kā stāsta klīniskā psiholoģe un kognitīvi biheiviorālās terapijas psihoterapeite Marina Brice, pētījumi rāda, ka pēdējo gadu izaicinājumi ir samazinājuši cilvēku toleranci pret stresu. Ir paaugstinājušies trauksmes, nomāktības un depresijas rādītāji. Tas saistīts ar neskaidrību, neprognozējamību, arī bezspēcību — nevaram noteikt, vai ar vīrusu saslimsim paši un mūsu tuvinieki, nevaram paredzēt kara gaitu Ukrainā.

«Vēlēšanas šo neskaidrību aktualizē: kā būs, ko ievēlēsim, kā tālāk attīstīsies Latvija,» saka Brice. Lai arī katra balss ir ļoti nozīmīga, nevienam nav garantiju, ka tiks ievēlēti tieši tie politiskie spēki un personas, kas pašiem visvairāk pieņemami. Pat tad, ja par deputātiem kļūs mums tīkami spēki, nav garantijas, ka tie atnesīs labklājību un psiholoģisko komfortu, jo vietējās politikas ainā lielu lomu spēlē pasaules procesi — enerģētikas krīze, klimata pārmaiņas un citi nozīmīgi faktori.

«Nākotne ir neprognozējama,» uzsver psihoterapeite. «Mēs varam balsot par partijām un personībām, bet pieredze liecina: ja nāk problēmas un krīzes, īsti nezinām, kā ievēlētie spēki var uzvesties, — jautājums, kādā mērā šie cilvēki ir pārbaudīti, ka labi tiks galā.» Viņasprāt, ar skaidru galvu tāpēc jāvērtē solījumi, piemēram, par dāsnu sociālo atbalstu, jo nezinām, ko krīzes apstākļos politiķi varēs vai nevarēs realizēt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu