No 9 mēnešu vecuma garantēta vieta bērnudārzā – kā darbojas pirmskolas Somijā? • IR.lv

No 9 mēnešu vecuma garantēta vieta bērnudārzā – kā darbojas pirmskolas Somijā?

Ilustratīvs attēls
Minna Martikainena

Ģimenes ar bērniem Somijā noteikti ir prioritāte. To apliecina vairāki faktori – viens no tiem ir likums, kas nosaka, ka ikvienam bērnam no deviņu mēnešu vecuma ir garantēta vieta pirmskolā. Ja ģimenes vēlas pavadīt vairāk laika ar bērnu mājās, līdz divu gadu vecumam iespējams izmantot ģimenes atvaļinājumu, kurā ik mēnesi tiek nodrošināts 500 eiro pabalsts. Jaunajām ģimenēm radīti visi apstākļi, lai viņi varētu brīvi izvēlēties – palikt kādu laiku mājās vai laist bērnu bērnudārzā, un, lai šis lēmums nebūtu finansiālu apstākļu spiests, bet balstīts bērna interesēs.

Iespēja izvēlēties un palikt mājās ar bērnu līdz divu gadu vecumam

Ja vecāks vēlas atgriezties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, parasti pieteikšanās uz vietu bērnudārzā notiek tad, kad bērns sasniedzis četru vai piecu mēnešu vecumu. Kopējās tendences gan liecina, ka lielākā daļa bērnu sāk pirmskolas gaitas aptuveni gada vecumā, taču tas nav saistīts ar vietu trūkumu, bet gan ar vecāku vēlmi pavadīt vairāk laika ar bērnu mājās. Ja vecāki kādu iemeslu dēļ izlemj nesteigties ar bērnudārza gaitu sākšanu un kāds no vecākiem paliek ar bērnu mājās, valdība nodrošina pabalsta izmaksu (aptuveni 500 eiro mēnesī), līdz bērns ir sasniedzis divu gadu vecumu. Tas nozīmē, ka vecāki var brīvi izvēlēties – atgriezties darbā vai pavadīt vēl kādu laiku mājās ar bērnu. Šis laika periods tiek dēvēts par ģimenes atvaļinājumu un to var izmantot kā mamma, tā arī tētis.

Maksa par pirmskolu piesaistīta vecāku ienākumiem

Ja ģimene vēlas, lai bērns uzsāk mācības pirmskolā un izvēlas pašvaldības pirmskolu, vecāku maksājums ir 295 eiro mēnesī (11 mēnešus gadā). Ja ģimene izvēlas privāto bērnudārzu, lielākajā daļā pirmskolu maksa ir tāda pati. Atšķirība ir Helsinkos, jo līdzfinansējums no galvaspilsētas ir zemāks nekā citur, bet īres maksas daudz augstākas, tāpēc vecāku maksājums var būt no 300 līdz 600 eiro mēnesī. Jāpiezīmē, ka ir pašvaldības, kurās tiek noteikts augstākā maksājuma slieksnis, un privātās pirmskolas drīkst piemērot vecākiem maksājumu, kas ir tikai par 40 – 50 eiro augstāks nekā pašvaldības bērnudārzā. Piemēram, Somijas ceturtajā lielākajā pilsētā Vantā vai otrajā lielākajā pilsētā Espo vecāku maksājums nedrīkst pārsniegt 340 eiro mēnesī. Ja ģimenei ir zemi ienākumi vai abi vecāki ir, piemēram, studenti, par bērnudārzu nav jāmaksā vispār.

Jo vairāk ģimenē bērnu, jo mazāka maksa par bērnudārzu

Bērnudārzu maksa tiek noteikta gan, vadoties pēc vecāku ienākumu līmeņa, gan raugoties uz to, cik bērni ir ģimenē. Jo vairāk bērni no vienas ģimenes apmeklē pirmskolu, jo mazāk jāmaksā par katru nākamo. Proti, par pirmo bērnu jāmaksā pilna mācību maksa, par otro – 60%, par trešo – 40%. Lai panāktu to, ka privātās pirmskolas var piemērot tādu pašu mācību maksu kā pašvaldības bērnudārzu, no valsts un pašvaldības tiek nodrošināts līdzfinansējums. Runājot par to, cik izmaksā viena bērna mācības pirmskolā, tad ir aprēķins, ka izmaksas par vienu bērnu, kurš ir vecāks par trīs gadiem, sastāda aptuveni 1300 eiro, bet, ja bērns ir jaunāks par trīs gadiem – 1500 eiro. Kāpēc ir šāda izmaksu atšķirība? Likums nosaka, ka, ja bērni ir jaunāki par trīs gadiem, uz vienu pieaugušo var būt tikai četri bērni, savukārt, ja bērni ir vecāki par trīs gadiem, tad septiņi bērni uz vienu pieaugušo.

Vecāki izvēlas pirmsskolu pēc atrašanās vietas vai programmas ievirzes

No valdības puses ir vienlīdzīga attieksme pret privātajām un pašvaldību pirmsskolām, tāpēc būtībā visu nosaka vecāku izvēle. Kopumā Somijā ir aptuveni 300 pašvaldības un aptuveni pusē no tām ir gan privātie, gan pašvaldību bērnudārzi. Pārējās pašvaldības ir tik mazas, ka nepieciešamo vietu skaitu var nodrošināt bez privāto pirmskolu piesaistes. Vecāku izvēli lielākoties nosaka divi iemesli – bērnudārza atrašanās vieta un kvalitāte. Galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju skaits aug tik ātri, ka pašvaldības nespēj pietiekami ātri nodrošināt nepieciešamo vietu skaitu pirmskolās, tāpēc tiek piesaistīts privātais sektors. Vienlīdzīgi noteikumi ļauj vecākiem brīvi izvēlēties to pirmskolu, kas ir tuvāk mājām vai darbavietai. Otrs iemesls, kas būtiski ietekmē izvēli, ir kvalitāte. Privātajos bērnudārzos daudz biežāk ir iespējams apgūt angļu, zviedru vai franču valodu, kas somiem ir ļoti būtiski. Tāpat lielā daļā privāto pirmskolu liels uzsvars tiek likts uz dabas zinību apguvi, ne tikai teorijā, bet arī dodoties pie dabas. Starp privātajām pirmskolām ir bērnudārzi ar dabas zinību ievirzi, zinātnes un matemātikas ievirzi, tāpat ir arī iestādes, kas vairāk orientējas uz fizisko sagatavotību, sniedzot iespēju apgūt slēpošanu, slidošanu un citus ziemas sporta veidus. Jāpiebilst, ka ziemas sporta veidi ir cieņā arī pašvaldības pirmskolās, tāpēc absolūti lielākā daļa somu bērnu prot slidot un slēpot.

Runājot par vietām pirmskolā, jāpiezīmē, ka rindu problēma ir arī Somijā, piemēram, tiek prognozēts, ka Turku pilsētā rudenī aptuveni 100 bērniem nāksies gaidīt rindā uz vietu pirmskolā (salīdzinājumam – Rīgā pērn rindā gaidīja aptuveni 1900 bērni). Valdība to uzskata par būtisku problēmu un līdz rudenim centīsies rast risinājumus, arī piesaistot privātos bērnudārzus.

 

Autore ir Somijas pirmsskolu tīkla Pilke pārstāve

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu