Savas pasaules radīšana • IR.lv

Savas pasaules radīšana

2
«Es gribēju atrast savu balsi,» par izvēli aiziet no līdzšinējās dzīves Rīgā un pārcelties uz nelielo pussalu Jūrmalas nomalē saka Anna Iltnere. Foto — Ieva Salmane
Marija Leskavniece

Annas Iltneres izveidotā Jūras bibliotēka Krastciemā ir kā maģiska sala pasaules okeānā. Privātā grāmatu kolekcija uz šejieni vilina kuģotājus un radošas brīvības cienītājus no visas pasaules

Nokļūt privātajā bibliotēkā Jūrmalā nemaz nav tik vienkārši. Karte rāda, ka no Rīgas uz turieni iespējams aizbraukt nepilnas stundas laikā, bet no tuvākās dzelzceļa stacijas vēl jāmēro labs strēķītis ar kājām, savukārt mikroautobuss, kas pievestu tuvāk, jau Rīgā var izrādīties pilns un slaidā lokā pabraukt garām. Jūras bibliotēkā ir jāgrib nonākt. Taču ceļojums noteikti ir tā vērts. 

Par to, ka esat nokļuvis īstajā vietā, liecinās neliels dzeltens kronītis — bibliotēkas simbols — pie vārtiem. Bet aiz tiem jau gaidīs arī pati Anna, tērpusies jūrnieku kreklā, viņa stāvēs uz savas simtgadīgās koši karmīnsarkanās mājas sliekšņa. Vienīgi, ja saimniece ar bērniem būs devusies peldēties, pie vārdiem būs piestiprināta lakoniska zīmīte: «Peldam!» Tad nāksies nedaudz uzgaidīt.

Jūras bibliotēka ir izveidota ģimenes mājās, tāpēc piepildīta ne tikai ar grāmatām, bet arī ar jūras izskalotiem un pasaules ūdeņus cienošu cilvēku dāvinātiem, kā arī Annai, viņas vīram Emīlam un dēliem Kristianam un Niklāvam nozīmīgiem artefaktiem. Pie ieejas redzama Annas mammas, mākslinieces Zanes Iltneres, ar pildspalvu zīmētā jūra uz audekla. «Pildspalva ir mans instruments, bet šādi to izmantojusi arī mamma,» smaida Anna. Savukārt uz pretējās sienas var samērīties ar mājiniekiem — tur gadu gaitā atzīmēts, kā aug bērni, taču savu līniju atstājusi gan «ome», gan kaimiņu dalmācietis.

Tagadnes jūra

«Pirmā bija doma, ka es varētu atvērt savu grāmatnīcu, kuru sauktu Silvijas Bīčas grāmatnīca ar grāmatām par jūru,» stāsta Anna. Ceļā uz Jūras bibliotēku viņu iedvesmojušas vairākas personības. Silvija Bīča, amerikāņu izdevēja un grāmattirgotāja, kura Parīzē starpkaru periodā bija atvērusi grāmatnīcu Shakespeare and Company, kurā pirmizdots arī Džeimsa Džoisa Uliss, ir viena no tām. «Viņa mani ļoti, ļoti iedvesmoja. Gan uzvārda dēļ, gan ar savu pieeju — to, ka nedomāja, kā vajadzētu pareizi taisīt grāmatnīcu.» Slavenajā Parīzes grāmatveikalā darbojās arī bibliotēka, tur apgrozījās ne tikai Džoiss, bet arī Ernests Hemingvejs un citi dižgari.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu