Atrast ārstu dabā! • IR.lv

Atrast ārstu dabā!

Ekspozīcija izveidota apļa veidā un sastāv no «kokoniem». Foto — Ieva Salmane
Agnese Meiere

Pat ja to nezinām, gandrīz ik uz soļa varam sastapt kādu ārstniecības augu. Ziemeļu dabas medicīnas muzejā ārstniecības augu vērtīgās īpašības atklātas kontekstā ar cilvēka orgānu sistēmām. Vieni augi nomierina, citi noņem temperatūru, no citiem jāuzmanās

Pie Ziemeļu dabas medicīnas muzeja, kas izveidots Cēsu pilsmuižas klētī, ieraugu līkņājam sievieti. Viņa ar baltu krītu kaut ko raksta uz asfalta. Pacilā, pašķir zāliena augus un atkal raksta. Pēc brīža uzzinu, ka šādi Vides risinājumu institūta vadošā pētniece un augu ģenētiķe Ieva Mežaka savā atvaļinājumā izglīto sabiedrību — pie augiem, kas aug turpat zālienā, pieraksta nosaukumus. Vidējā ceļteka, lielā ceļteka, baltais āboliņš, pelašķis, mārpuķītes, strutene, sētložņa… Tieši tik daudzveidīga ir daba pašā Cēsu centrā pie muzeja. Patiesībā ikvienā Latvijas pilsētā un nostūrī. 

Ieva priecājas, ka pēdējos gados mainās cilvēku domāšana. Kādreiz jauks šķita vienveidīgs, perfekts angļu mauriņš, taču tagad daudz pievilcīgāks liekas bioloģiski daudzveidīgs zāliens, kur aug dažādi apputeksnētājaugi, veidojas tā dēvētie augu stāvi. Liela daļa no tiem izmantojami ārstniecībā.

«Muzejā mēs svinam dabisko, bioloģiski augstvērtīgo pļavu, kas Latvijā ir reti sastopams biotops — tikai 0,7% no Latvijas teritorijas,» saka Vides risinājumu institūta komunikācijas speciāliste Ieva Vītola, kas mūs kopā ar Ievu Mežaku ved ekskursijā pa muzeju. 

Raugoties tieši caur šo bioloģiski augstvērtīgās pļavas prizmu, arī radīts muzejs. Tajā augus aplūko ar cilvēka orgānu sistēmu starpniecību. Proti, tiek apskatītas vairākas cilvēka orgānu sistēmas un tad sīkāk stāstīts par augiem, kas kaut kādā veidā var atbalstīt, palīdzēt attiecīgajām orgānu sistēmām. Ekspozīcijas saturu veidojuši Vides risinājumu institūta pētnieki, kas pārstāv fitoķīmiju, bioloģiju, botāniku un agronomiju. Bet visu pieskatījis Tartu Universitātes Farmācijas institūta Farmakognozijas profesors Ains Rāls. Tāpēc zināšanām, kas tiks iegūtas, izstaigājot muzeju, var droši uzticēties. Neviens ieteikums šeit nav pagrābts no zila gaisa. Ja rakstīts, ka vīgrieze palīdz pret augstu temperatūru un drudzi, bet plūškoks pret augšējo elpceļu saslimšanām, tad pierakstām savos blociņos un vajadzības brīdī droši lietojam!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu