Karš Ukrainā. 22. nedēļas galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. 22. nedēļas galvenie notikumi

Ukraiņu bērni kādā Harkivas apgabala ciemā spēlējas autobusu pieturā, kuru paši pārveidojuši par «armijas kontrolposteni». Foto — Scanpix

1. Ukraina dodas pretuzbrukumā
Ukrainas spēki gatavojas pretuzbrukumam, lai atkarotu Hersonu, kuru Maskava izmanto kā svarīgu bāzi uzbrukumiem citām teritorijām Ukrainā. Sekmīgs pretuzbrukums varētu izmainīt spēku līdzsvaru Ukrainas dienvidos. Pēc pēdējām ziņām, no okupantiem atbrīvotas 44 Ukrainas pierobežas pilsētas un ciemi. Ukrainas spēki sekmīgi turpina iznīcināt ienaidnieka munīcijas noliktavas un apgādes līnijas. Pirmdien iznīcināts Krievijas armijas 11. atsevišķās desanta brigādes komandpunkts pie Hersonas apgabala Pjatihatku ciema.

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienai bija sasnieguši aptuveni 39 800 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Tajā pašā laikā Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka kara mērķi vairs nav tikai Donbasa iekarošana, bet arī Hersonas un Zaporižjas apgabali.

2. Gatavojas izvest graudus
Lai arī 12 stundas pēc pagājušajā piektdienā Stambulā parakstītās un ANO kūrētās vienošanās par Ukrainas graudu izvešanu no Melnās jūras ostām Krievija bombardēja Odesas ostu, Ukraina paziņoja, ka gatavojas šonedēļ sākt graudu eksportu. Starptautiskā sabiedrība nosodīja Krievijas rīcību, bet Ukrainas prezidents Zelenskis paziņoja — tas pierāda, ka uz Krieviju nevar paļauties. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu