Cerība uz tiesiskumu • IR.lv

Cerība uz tiesiskumu

Ārsts Jevgēnijs Ņikiforenko ekrānuzņēmumā no LTV raidījuma De facto
Baiba Kļava

Seksuālā vardarbībā apsūdzētā ārsta Jevgēnija Ņikiforenko lieta nonāk tiesā

Viņu ir vismaz 20 — pēc ziņām par ārsta pastrādātajiem noziegumiem pieteicās vēl 15 cietušās, bet patieso skaitli, visticamāk, nekad neuzzināsim, domā izmeklētāji. Tomēr krimināllietā, kas nodota tiesai, par cietušajām atzītas tikai piecas pacientes. Tam ir divi iemesli — daļa noziegumu notikuši vēl pirms 2014. gada, kad likums bija pārāk bezzobains, un daļa cietušo sieviešu izvēlējās policijā neliecināt. 

Publiskas liecības par Ņikiforenko darbībām parādījās pērn decembrī, kad Re:Baltica un Latvijas Radio pabeidza pētījumu Dr. Vajadzēs Noģērbties, ko publicējām arī mūsu žurnālā. Četras pacientes apsūdzēja Ņikiforenko seksuālā izmantošanā pirms vairāk nekā desmit gadiem ārsta kabinetā. Viņu stāsti bija vienlīdz šausminoši — sievietes bija meklējušas imunologa konsultāciju, bet tās vietā, izmantojot uzticēšanos ārstam, ginekoloģisku apskašu laikā seksuāli izmantotas. Sūdzības uzraugošajās iestādēs nebija devušas rezultātu, tāpēc žurnālisti bija pēdējā cerība. Policija ierosināto lietu bija izbeigusi, bet ārsts turpināja praktizēt, un upuru skaits turpmākajos gados auga. Pēc skandāla izvilkšanas gaismā likumsargi atjaunoja izmeklēšanu. Ko tajā izdevās noskaidrot?

Izšķirošs gadījums

Liecības par Ņikiforenko vardarbību attiecas uz pusi no viņa praktizēšanas laika. Seksuāla rakstura noziegumus pret pacientēm ārsts īstenojis vismaz 16 gadu garumā — tie fiksēti laikā no 2005. līdz 2021. gadam, noskaidrojusi policija. 

Arī interneta forumos atrodamas sūdzības par Ņikiforenko. Pacientes kopš 2009. gada anonīmi stāsta par piedzīvoto un mudina izvēlēties citu imunologu. Kāda no viņām apgalvo, ka līdzīgu gadījumu piedzīvojusi 17 gadu vecumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu