Skrien kā vējš… • IR.lv

Skrien kā vējš…

9
Ilustrācija — Krišs Salmanis
Agnese Meiere

Pieaugot elektrisko skrejriteņu popularitātei, ik dienu Rīgas slimnīcās nokļūst braucēji, kuri lauzuši roku vai kāju. Smagākos gadījumos — kaklu vai galvaskausu. Vai situāciju uzlabos bargāki sodi par noteikumu pārkāpšanu?

Braucējs panesās garām uz skrejriteņa milzīgā ātrumā un turpat manu acu priekšā nokrita, nesen redzēto negadījumu atstāsta rakstniece Džena Andersone. Viņa izsauca ātro palīdzību un kopā ar jaunieti to sagaidīja. Iespējams, negadījumā bija vainīgs kāds sīks akmentiņš vai gramba ceļa segumā, jo kritiens bija pēkšņs. Un bīstams, jo braucējs ar galvu stipri atsitās pret ceļa apmali. «Viņš saviem spēkiem aizrāpoja līdz ietvei, bet uz jautājumiem atbildēt vairs nespēja. Kad vaicāju, vai brauca uz darbu, vai nepieciešams kādam piezvanīt, viņš tikai nomurmināja — varbūt,» atceras rakstniece. Kādas traumas jaunietis guva un kāds tagad ir viņa veselības stāvoklis, Džena nezina, puisi aizveda ātrās palīdzības auto. «Nekas labs gan tur nevarēja būt, jo trieciens ar galvu pret apmali bija ļoti spēcīgs,» saka rakstniece.

Galvas un kakla bojājumi ir biežākās traumas, kuras gūst elektrisko skrejriteņu vadītāji, stāsta neiroķirurgs Kaspars Auslands, kas vada Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neiroķirurģijas nodaļu. «Ne vienmēr tās ir smagas traumas, var būt arī sasitumi, nobrāzumi, bet pacientu tiešām ir daudz,» saka Auslands. Oficiālas statistikas slimnīcām par cilvēkiem, kas guvuši traumas ar skrejriteņiem, nav. Tomēr ārsti, kas ikdienā dežurē Austrumu slimnīcas Uzņemšanas nodaļā un sniedz neatliekamo palīdzību, novērojuši — pēc kritiena no skrejriteņa palīdzību meklē aptuveni 4—5 cilvēki dienā.

Auslands stāsta, ka iepriekšējā dienā uzņemts vīrietis, kuram pēc kritiena no skrejriteņa konstatēts mugurkaula kakla skriemeļa lūzums. Šajā gadījumā ķirurģiska iejaukšanās nebija nepieciešama. Vēl pirms dažām dienām slimnīcā nonākusi sieviete, kura krītot lauzusi galvaskausu un guvusi citus spēcīgus sasitumus. Arī šajā gadījumā operācija nebija nepieciešama. «Bet pagājušajā nedēļā pie mums nonāca kāds kungs — viņu operēja mans kolēģis —, kuram bija lauzts kakla skriemelis,» atceras neiroķirurgs.

Traģiskākā situācija bija jūnija beigās, kad Austrumu slimnīcā nomira 30 gadus vecs vīrietis, kurš avarēja, reibumā braucot ar elektrisko skrejriteni. Ārsti par viņa dzīvību cīnījās mēnesi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu