Airēt vienā virzienā • IR.lv

Airēt vienā virzienā

Jurģis Cābulis. Foto — Ieva Salmane
Agnese Meiere

Kori Kamēr… jau gandrīz mēnesi vada tā jaunais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Jurģis Cābulis. Par tādu īstu saaugšanu ar kori gan viņš pagaidām runā nākotnes formā

Diriģents Jurģis Cābulis satiekoties brīdina — viņam ir ierobežots laiks. Tikai vēlāk uzzinu, ka šo ierobežojumu noteicis viņš pats. Lai ātrāk varētu aizbēgt no Rīgas un kopā ar sievu Katrīnu izbaudīt trīs brīvās dienas laukos. «Dārza duša jānopērk, šodien to montēšu,» viņš vēlāk atzīstas. Tur, dabas apskāvienos, iespējams nonākt vistuvāk lielajām patiesībām un vērtībām. 

Jurģis saka — šobrīd ir laiks, kad viņš arvien vairāk par tām aizdomājas. Par attiecībām, par spēju būt cilvēcīgiem. Par to, ka jāspēj cienīt cilvēkus, ar kuriem tiekamies un sadarbojamies. «Spilgti izgaismojas, cik mēs kā sabiedrība šobrīd esam nesaliedēti. Visās nozīmēs,» saka Jurģis. 

Un atgādina kāda skandināvu epidemiologa atbildi uz jautājumu, kā viņa valsts tik labi tikusi galā ar kovidlaika ierobežojumu. Kritiskas situācijas valsts uztverot kā braucienu ar vikingu kuģi, kuram vienā pusē ir 15 airu un otrā tāpat. «Krastā mēs viens otram varam kaut rīkli pārgrauzt, bet, ja airējot kaut viens to darīs nepareizi, mēs netiksim krastā. Līdz ar to mums kā sabiedrībai jāatrod mērķis airēt vienā virzienā,» epidemiologa sacīto atkārto diriģents. Un piebilst — tas spilgti sasaucas ar kora vadīšanu.

Jūnija beigās izskanēja jūsu un kora Kamēr… pirmais kopējais koncerts, multimediāls notikums Viļņu jaunie atspulgi. Maz ticams, ka jau notikusi jūsu saaugšana, bet vismaz pirmā draudzība nodibināta?
Ja man jādefinē sevi kā diriģentu, tad esmu jau ar zināmu pieredzes bagāžu. Tāpēc esmu sapratis — tā ir naiva iedoma, ka saaugšana ar tikko iepazītiem cilvēkiem, jaunu kolektīvu var notikt mēneša laikā. Manuprāt, virzība uz saaugšanu, saprašanos notiek pirmo pārbaudījumu vai kora kontekstā pirmo nozīmīgo koncertu vai konkursu laikā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu