Kūka apēsta • IR.lv

Kūka apēsta

Pauls Raudseps

Britu atbalsts Ukrainai turpināsies, bet Džonsonam par meliem bija jākrīt

Šarmantais melis un politizklaides industrijas spožā zvaigzne Boriss Džonsons pēc nepilnām trim sezonām ir zaudējis savu sapņu lomu seriālā Paga — ko, premjerministra kungs? Viņš plāno  atstāt savu par politisko sponsoru naudu remontēto rezidenci Dauningstrītā septembra sākumā, kad Konservatīvā partija būs izvēlējusies jaunu līderi — ja vien pirms tam leiboristiem neizdosies panākt neuzticības balsojumu Džonsona valdībai. 

Tas gan maz ticams — konservatīvie no Džonsona beidzot nolēma atbrīvoties, jo pēdējā gadā aizvien skaļāk no Dauningstrītas dzirdamā skandālu šķindoņa samazinājusi partijas reitingus no 42% līdz 31%. Vienlaikus leiboristiem Džonsona pretmeta, garlaicīgi pareizā advokāta Keira Starmera vadībā reitings pieaudzis no 33% līdz 41%, kas ir viņiem augstākais līmenis kopš 2018. gada pavasara. Parlamenta izteikta neuzticība Džonsonam varētu nozīmēt ārkārtas vēlēšanas, un konservatīvie nav pašnāvnieki — viņi cer nomainīt salmu kumšķi, kurš kalpo Džonsonam par sasuku, pret jaunu, asu slotu, kura aizslaucīs visus vecos nesmukumus un atjaunos partijas izredzes nākamajās vēlēšanās, kurām jānotiek ne vēlāk par 2025. gada janvāri.

Mēdz teikt, ka raksturs nosaka cilvēka likteni, un Džonsons to pierāda. Dažus politikā ievelk kāre pēc varas, citus pēc mantas, bet Džonsona nevaldāmās alkas pēc publikas mīlestības un atzinības bija gan neapstādināmais spēks, kas dzina viņu aizrāpties līdz Apvienotās Karalistes politikas pašam kalngalam, gan neizkustināmais šķērslis, kas viņu no šiem augstumiem ieklupināja aizā. Visos viņa jokos un dramatiskajos paziņojumus izpaudās izmisīga tieksme pēc aplausiem, bet, kad dienas beigās nolaidās kārtējās izrādes priekškars, viņš, kā jebkurš labdzimušais britu draiskulis, gribēja atgriezties mājās pie glāzītes un mīļākās.

Vadīt nozīmē izvēlēties, izvēlēties — no kaut kā atteikties, lai ko citu sasniegtu, bet Džonsons negribēja un nespēja to atzīt. Angļiem ir paruna, ka nav iespējams kūku reizē paturēt un apēst. Ne velti starp Džonsona slavenākajiem politiskajiem paziņojumiem ir paradoksālā prātula, ka «mana politika kūkas jautājumā ir par tās paturēšanu un par tās apēšanu». Tāpat kā Džonsona premjerēšana, šķietamais joks pārvērtās tracinošā patiesībā, smieklu šaltis — sašutumā. Visus viņa izvirzītos «nopietnos» politiskos mērķus — izstāšanos no Eiropas Savienības, Ziemeļīrijas tirdzniecības statusa noregulēšanu, kovida savaldīšanu, sociālās nevienlīdzības apkarošanu — vajāja nespēja panākt fiziski neiespējamo — kūkas vienlaicīgu atrašanos vēderā un uz galda. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu