Sarunas spēks • IR.lv

Sarunas spēks

Ieva Morica: «Tikai tagad sākam saprast, kā divi pandēmijas gadi ir mainījuši cilvēku paradumus apmeklēt pasākumus. Šogad uzstādījums bija rīkot festivālu klātienē, atkal radot iespēju cilvēkiem satikties arī nejaušās sarunās un neformālajā festivāla atmosfērā. Apzināti programmā iekļāvām arī tādus formātus, kas nav rādāmi tiešraidē, jo visi ir līdzvērtīgi sarunu biedri, — piemēram, Dzīvā bibliotēka, dialogu apļi, Demokrātijas kafejnīca, spēles». Foto – Juris Ross
Alise Zita Zeidaka

Demokrātija no cilvēkiem prasa iekšējo nobriešanu un pamatīgas sarunas, bet labas sarunas prasa laiku, uzskata festivāla Lampa direktore Ieva Morica. Šogad festivāls notiks jau astoto reizi

Vairāk nekā 250 notikumu uz 33 skatuvēm — piektdien iedegsies astotais sarunu festivāls Lampa. Šogad, kad festivāls atkal notiek klātienē, tam ir īpaša loma — atgādināt, cik liels ir klātbūtnes sarunu spēks. «Tas ir mūsu ieguldījums, ko varam sniegt, lai stiprinātu demokrātijas būtību,» saka festivāla direktore Ieva Morica.

Festivāla uzmanības lokā šogad būs sabiedrībai aktuālas tēmas par individuāli un valstiski svarīgiem jautājumiem, sākot no gatavības krīzēm un izvēlēm vēlēšanās līdz samuraju mācībām un cieņai pret savu organismu. Vai ir kāda galvenā tēma, uz ko īpaši fokusējaties?
Pēdējos četrus gadus bija virstēma, bet šogad to neizvēlējāmies, jo šķita — ir tik daudz jautājumu un ir tik liela neskaidrība, ka nākt klajā ar vienu tēmu neliekas piemēroti. Līdz ar to mēs uzsveram, ka Lampa ir vieta, kur sabiedrība nosaka to, kas ir tie lielie jautājumi, uz ko kopā ir jāmeklē atbildes. Programma top konkursa kārtībā, tāpēc tā atspoguļo plašu tēmu loku, kas šobrīd sabiedrībā ir karsts, par ko cilvēkiem sāp sirds un ir jārunā.

Kādi karstie jautājumi sastopami festivāla programmā?
Konkurss notika gada sākumā — janvārī un februārī. Vēl pirms kara. Bet visi pasākuma rīkotāji atrod fokusu, iecentrējoties uz lielāku aktualitāti šajā brīdī. Ja skatāmies, kas ir svarīgākie bloki un pavedieni, protams, liela tēma ir Latvijas drošība un tas, kā karš Ukrainā atspoguļojas mūsu dzīvēs.

Otrā lielā tēma, kas aktuāla jau vairākus gadus, ir ilgtspēja — tagad ilgtspējai, energoefektivitātei un Eiropas zaļajam kursam ir vēl cita — drošības dimensija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu