Visi nav jāvakcinē pret bakām • IR.lv

Visi nav jāvakcinē pret bakām

3
Ludmila Vīksna. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Agnese Meiere

Lai gan pasaulē apstiprināts pērtiķu baku uzliesmojums, infektoloģe Ludmila Vīksna ir mierīga un īpašus draudus Latvijā nesaskata

Vispirms kādam Lielbritānijas iedzīvotājam pēc ceļojuma uz Nigēriju parādījās simptomi, kas līdzīgi pērtiķu bakām — slimību ierosina vīruss, ar kuru cilvēki inficējas no dzīvniekiem. Cits pēc cita slimnīcās dažādās valstīs nonāca arī citi inficētie. Tūlīt radās jautājums: vai briesmīgo Covid-19 sērgu nomainījusi cita?

Agrāk pērtiķu bakas bija grauzējiem un primātiem raksturīga slimība, taču 1970. gadā vīrusu pirmo reizi konstatēja arī cilvēkam — kādam bērnam Kongo Demokrātiskajā Republikā. Kopš tā laika vīruss cirkulēja tikai endēmiskajās valstīs Āfrikā, bet 2003. gadā slimību pirmoreiz konstatēja arī ASV — toreiz saslima aptuveni 70 cilvēku. Pēdējo četru gadu laikā atsevišķi  gadījumi apstiprināti arī Izraēlā, Lielbritānijā, Singapūrā un Amerikā. Bet tieši šobrīd pērtiķu bakas jau apstiprinātas 16 valstīs un saslimuši aptuveni 400 cilvēku, arī Eiropā.

Infektoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes profesore Ludmila Vīksna skaidro, ka šim vīrusam ir divi veidi — Kongo izcelsmes variants ir mazliet smagāks, bet no Rietumāfrikas — drusku vieglāks, taču klīniskā aina principā ir līdzīga. Pirmajās dienās augsta temperatūra, galvas, muguras un bieži muskuļu sāpes. Ja neiedomājas par šo slimību un neveic analīzes, sākumā ir grūti noteikt, ka tās ir baku pazīmes. Taču trešajā ceturtajā slimības dienā uz ādas parādās pūslīši, parasti uz sejas, kakla vai ekstremitātēm. «Būtiski atcerēties, ka pūslīši vai izsitumi pērtiķu baku gadījumā parādās arī uz plaukstām un pēdām. Citām slimībām tas nav tipiski. Bieži palielināti arī limfātiskie mezgli,» norāda Vīksna. Labā ziņa ir tā, ka parasti šī slimība ir pašlimitējoša. Tas nozīmē — vīruss nonāk cilvēka organismā, kas pats tiek ar to galā. «Reti ir gadījumi, kad slimība norit smagi. Nevaru to droši apgalvot, bet vismaz pirms dažām dienām nebija konstatēts neviens nāves gadījums starp šobrīd zināmajiem 400 inficētajiem, kurus reģistrējusi Pasaules Veselības organizācija,» norāda profesore.

The Washington Post ziņo, ka PVO pārstāvis aprakstījis bezprecedenta pērtiķu baku uzliesmojumu attīstītajās valstīs kā «gadījuma rakstura notikumu», ko izraisījusi seksuāla aktivitāte divos nesenos reivos Eiropā. Ludmila Vīksna izvairās nosaukt konkrētas vietas, jo nav pārliecināta par šīs informācijas patiesumu. Taču tā gan esot taisnība, ka PVO par riska grupu uzskata tieši homoseksuālus vīriešus. Bet esot zināmas arī sievietes, kas tagad saslimušas ar pērtiķu bakām, un vienai no viņām piedzimis inficēts bērns.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu