Brīvi plūstošā plašumā • IR.lv

Brīvi plūstošā plašumā

4
Svens Kuzmins. Foto – Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Rakstnieks Svens Kuzmins saņēmis Latvijas Literatūras gada balvu par prozas darbu Dizažio, kas asprātīgi apraksta mazpilsētas mākslas vidi 90. gados

Ja kopš februāra nogales, kad Ukrai-nā sākās karš, jums bijis maz brīžu, kad izdodas no sirds par kaut ko pasmieties, paņemiet rakstnieka Svena Kuzmina grāmatu Dizažio, kura šomēnes saņēma Latvijas Literatūras gada balvu (LALIGABA) kā labākais prozas darbs. Šo darbu trīsdesmit sešus gadus vecais rakstnieks, kuram tā ir trešā grāmata, rakstīja vēl pirms kara un pandēmijas. Viņa nolūks nebija uzjautrināt, bet sniegt ieskatu Latvijas mazpilsētas mākslas dzīvē atjaunotajā Latvijā — šādā pilsētā uzaudzis arī rakstnieks pats.
Kuzmins ir diplomēts mākslinieks, studējis grafiku un glezniecību, bet par darbības vietu pēdējās divās grāmatās izvēlējies Hohmu — mītisku vietu Latvijā, kur vietējie mākslas, biznesa un administratīvā aparāta «dievi» vada savas dienas.
Pašam Kuzminam, kā šķiet, svarīgākās dienas vēl priekšā — viņaprāt, vēsture rāda, ka tieši pēc lieliem satricinājumiem sabiedrībā nozīmīga kļūst mākslinieku un rakstnieku loma.

Abonē žurnāla digitālo versiju un atbalsti kvalitatīvu žurnālistiku!


Ja esi jau abonents, lūdzam autorizēties ar savu e-pastu.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu