Vienkāršības burvība • IR.lv

Vienkāršības burvība

Lauris (no kreisās) un Aivis Mitenieki, SIA Mitthus dibinātāji. Foto — Andris Vanadziņš
Andris Vanadziņš

Pirms pieciem gadiem Laurim Miteniekam ceļā no Madonas uz darbu Zviedrijā radās doma izveidot koka karkasa māju ražotni dzimtajā Mētrienā. Tagad kopā ar vecāko brāli Aivi dibinātais uzņēmums Mitthus atvedis mājās krietnu pulciņu ārzemēs strādājušo mētrēniešu

Zviedrijā Lauris būvēja koka karkasa māju ciematus no Serbijā ražotiem moduļiem. Latviešu amatnieku prasmes un vispusību tur novērtē, tāpēc darba apstākļi un atalgojums bija labs. Tomēr doma par atgriešanos mājās un sava uzņēmuma veidošanu urdījusi nemitīgi. «Domāju, ka katrs, kurš aizbraucis peļņā uz ārzemēm, domā, kā atgriezties. Kad uzzināju, ka Mētrienā pārdod kādreizējo kolhoza lopu kompleksu vai, pareizāk, to, kas no tā palicis pāri, sākumā bija mazliet nostalģiskas atmiņas. Puikas gados mēs tur daudz laika pavadījām dauzoties, ķīlējot braucamos. Nospriedu, ka vajadzētu nopirkt un izdomāt, ko darīt,» Lauris atklāj, kā bērnības atmiņas pamudina sākt veiksmīgu biznesu.

Aivis jaunākā brāļa kārtējo ideju noklausījies ierasti rezervēti. Raksturi abiem esot atšķirīgi. Aizrautīgs ideju ģenerētājs ir Lauris, savukārt Aivis, kā jau banku speciālists, pirms saukt «hop!», spārnotās ieceres piezemē bezkaislīgajā ieņēmumu un izdevumu lauciņā. «Kad sākām, zinājām, ka Latvijā ir vairākas lielas koka karkasa māju ražotnes, kas pamatā sadarbojas ar ciematu projektu attīstītājiem Skandināvijas valstīs. 

Neliels, uz individuālu pasūtītāju orientēts uzņēmums tobrīd šķita gandrīz vai inovatīva iecere! Un, ja reiz serbi spēj ražot namu blokus zviedriem, kāpēc mums to nedarīt,» savus argumentus izklāsta Aivis.

Soma ar instrumentiem

Iegādātajā teritorijā bija viena puslīdz saglabājusies ēka, kādreizējā minerālmēslu noliktava, to arī piemēroja ražotnes vajadzībām. Jauno uzņēmēju atbalstam rīkotajā biznesa ideju konkursā Madona var labāk saņemtie četri tūkstoši, pašu iekrājumi un Laura Zviedrijā gūtie kontakti bija Mitthus starta kapitāls. Pietiekams, lai iegādātos somu ar instrumentiem un pamataprīkojumu ražotnei un sāktu pirmā pasūtījuma izpildi. «Bija jāizgatavo un jāsamontē trīs mājas Zviedrijā. Zinājām, ka spējam to izdarīt, bet, vai būs arī nākamie pasūtījumi, gan nezinājām,» atceras Lauris.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu