Iespēja mainīt dzīvi • IR.lv

Iespēja mainīt dzīvi

Gunta Brūmane, SIA Burdas Salons vadītāja un īpašniece. Foto — Ieva Salmane
Alise Zita Zeidaka

Laiki un stili mainās, bet Latvijas modes lauciņā jau 30 gadus savas vīles un ieloces atstāj Burda

Bērnībā, no laukiem braucot uz mūzikas skolu Rīgā, bulciņām doto naudu Gunta Brūmane sataupīja, lai antikvariātā iegādātos nošu lapas vai modes žurnālus — toreiz milzīgu retumu, ko ārzemnieki bija atsūtījuši Latvijas radiem. Kad mazā meitene kārtoja mājas viesistabu, uz galda novietoja ceriņu vāzi, bet blakus tai — atvērtu Burdas žurnālu. «Ja kāds atnāks, redzēs, kas mums ir par literatūru,» viņa sprieda. 

Šī aina pēc vairākiem gadiem atausa Guntas atmiņās, lūkojoties pa Burdas izdevniecības nama logu Ofenburgā Vācijā. «Toreiz domāju: vai tā var notikt? Bērnībā pirku šo žurnālu, bet nu stāvu šeit kā tam piederīgs cilvēks. Tas nozīmē, ka viss var notikt, tikai vajag ļoti gribēt, daudz strādāt un idejas var iegūt aprises.»

Burda Moden Rīga Atmodas gados kļuva par pirmo ārzemju uzņēmumu Latvijā, savukārt Burdas Skola — par pirmo mācību iestādi, kas šūšanas un rokdarbu jomā pievērsās pieaugušo profesionālajai pilnveidei. Lai arī Burda Rīga tagad ir vieta, kur apgūt šūšanu, konstruēšanu, adīšanu, tamborēšanu un citas prasmes 12 dažādās programmās, izrādās, ka pati Gunta nav rokdarbniece, bet gan tehnisko zinātņu maģistre ar specializāciju radiotehnikā. Kā viņai izdevies Latvijā izveidot spēcīgu leģendārās Burdas meitasuzņēmumu un nodibināt izglītības iestādi, kas izskolojusi daudzus jomas profesionāļus? Šajā stāstā lielu lomu spēlē trīs lietas: nejaušība, Guntas harisma un liels darbs.

«Nolieciet galdiņu un konsultējiet!»

Gunta ir lauku bērns, kurš zina, ko nozīmē ganīt 70 tītarus, slaukt govi un ar zirgu pajūgu pa šoseju braukt uz tirgu. Tomēr viņas vecāku — mežziņa un kaucmindietes — mājās allaž estētika bija augstā vērtē, un tajās pulcējās tālaika sabiedrības krējums, ieskaitot tādas baleta zvaigznes kā Aija Baumane, Jevgeņijs Čanga un Aleksandrs Lembergs, un citi cienījami ļaudis. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu