Karš Ukrainā. Sestās nedēļas galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. Sestās nedēļas galvenie notikumi

Masu kaps Motižinas ciemā uz rietumiem no Kijivas. Foto — Scanpix

1. Kara noziegumi Kijivas piepilsētās
Pēc Krievijas armijas atkāpšanās no Kijivas piepilsētām 2. aprīlī, kad tur iegāja Ukrainas spēki, šausminoši skati atklājās Bučā, Irpiņā, Stojankā. Desmitiem civiliedzīvotāju līķu Bučas galvenajā ielā, kas atrodas 45 km no Kijivas, šokēja pasauli. Taču civiliedzīvotāju slaktiņa apjomi vēl nav skaidri, teica Ukrainas ģenerālprokurore Irina Venediktova. Līdz pirmdienai Bučā un Irpiņā bija atrasti 410 nogalinātie. Masu kaps atklāts arī Kijivas apgabala Motižinas ciemā, kurā apglabāti pieci cilvēki sasietām rokām, to skaitā ciema vecākās Olgas Suheno ģimene. Pati sliktākā situācija esot Borodjankā, kas atrodas aptuveni 23 km no Bučas, pirmdien paziņoja Ukrainas ģenerālprokurore. 

Pirmdien Bučā ieradās Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš pavēstīja, ka varas iestādes sākušas izmeklēšanu par iespējamiem kara noziegumiem.

2. Ar atgriešanos jāpagaida
Ukrainas amatpersonas 2. aprīlī  paziņoja, ka no Krievijas karaspēka atbrīvots viss Kijivas apgabals. Tajā pašā laikā Kijivas mērs Vitālijs Kličko aicināja kijiviešus un piepilsētu iedzīvotājus vēl vismaz nedēļu nogaidīt ar atgriešanos, jo apdzīvotajās vietās ir daudz mīnu un nesprāgušas munīcijas. «Mēs arī neizslēdzam raķešu triecienu iespējamību. Jā, mūsu pretgaisa aizsardzības spēki strādā lieliski. Tomēr notikt var jebkas. Tādēļ lūdzu cilvēkus nedaudz nogaidīt un neatgriezties,» teica Kličko. 

3. Krievi pārgrupējas
Ukrainas žurnālisti aplēsuši, ka Krievijas armija divās trijās dienās pametusi ap 40% okupēto teritoriju — Kijivas, Čerņihivas un Sumu apgabalus. Tagad Krievija pārgrupē savu karaspēku un koncentrē spēkus uzbrukumam Ukrainas austrumos, lai iegūtu pilnīgu kontroli Doneckas un Luhanskas apgabalos, paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu