Ir divi ceļi — sabrukt vai izaugt • IR.lv

Ir divi ceļi — sabrukt vai izaugt

Ņikita Bezborodovs. Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Bērnu psihiatrijas klīnikas vadītājs, bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs saņēmis Latvijas ārstu biedrības speciālbalvu Gada bērnu psihiatrs 2021. Intervijā viņš stāsta par pandēmijas un kara atstātajām traumām, kas ārstam ir arī personiskas, jo ģimenes saknes ir Ukrainā

«Nejauši nopirku divas kokles un tagad ik pa laikam patrinkšķinu. Meditatīvs instruments.»
Foto — Reinis Hofmanis

Pēdējos gados esmu aktīvi darbojies, lai attīstītu bērnu psihiatrijas jomu — par sava darba novērtējumu gandarīts ir Ņikita Bezborodovs. Ar viņa pūlēm ir reformēta jauno speciālistu mācību sistēma, un, sākot ar nākamo gadu, bērnu psihiatru skaits Latvijā ievērojami pieaugs. Kā sasniegumus viņš min arī psihiatrijas stigmas mazināšanos sabiedrībā un Pusaudžu resursu centru, kas, pateicoties Lienei Dambiņai, izveidots kopā ar viņas vadīto Bērnu slimnīcas fondu. Taču sarunā ārsts atzīst, ka profesijas izvēli lielā mērā noteikusi paša bērnības trauma, ko dzīvē izdevies pārvarēt.

Kāda šobrīd ir situācija ar pusaudžiem?
Vēsturiski trešdaļa pacientu slimnīcā bija tā dēvētie akūtie, kuri atvesti ar ātro palīdzību visbiežāk pašnāvības mēģinājuma vai paškaitējuma dēļ. Divas trešdaļas bija plānveida kārtā uz izmeklēšanu. Bet kopš pandēmijas sākuma plānveida pacientu faktiski vairs nav, nodaļa vienmēr ir pilna ar neatliekamiem pacientiem. Tā ir pašlaik, un tas vēl turpināsies. To droši varu apgalvot, skatoties uz citām krīzēm. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu