Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Mikolajivas reģiona pārvaldes ēka, uz kuru Krievija raidīja raķeti 29. martā. Bojā gāja vismaz septiņi cilvēki. Foto — Scanpix

Vairāk nekā mēnesi ilgstošajā karā Ukrainā no zemes virsas noslaucīta Volnovahas pilsēta dienvidos un Kijivas piepilsētas ziemeļos, bet ielenktajā Mariupolē iznīcināti 90% ēku, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Mariupolē nogalināti 5000 civiliedzīvotāju, tajā skaitā 210 bērnu. Karš Ukrainas infrastruktūrai un ekonomikai nodarījis zaudējumus, kas pārsniegs triljonu ASV dolāru (912 miljardus eiro), teica Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs. Ukrainas karavīri neatkāpjas Krievijas okupantu priekšā, bet vietām atguvuši okupētās teritorijas, piemēram, Irpiņu pie Kijivas. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši aptuveni 17 200 karavīru, otrdien ziņoja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

ASV karaspēks Eiropā atrodas, lai aizstāvētu NATO sabiedrotos, nevis lai cīnītos pret Krieviju, uzrunā Varšavā sestdien teica ASV prezidents Džo Baidens. Viņš arī brīdināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu neuzdrošināties uzbrukt kādai no NATO dalībvalstīm un paziņoja, ka ASV atbalsta Ukrainas cīņu. Baidens nosauca Putinu par miesnieku un paziņoja, ka viņš nevar palikt amatā, taču svētdien prezidenta teikto mīkstināja valsts sekretārs Entonijs Blinkens — ASV neesot plānu mainīt Krievijā valdošo režīmu. 

NATO ir aktivizējusi aizsardzību pret ķīmiskajiem ieročiem un atomieročiem, pagājušajā nedēļā paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. NATO valstu līderi apņēmās atbalstīt Ukrainu karā pret Krieviju un stiprināt alianses austrumu flangu. NATO valstu vadītāji nolēma pagarināt par vienu gadu ģenerālsekretāra Stoltenberga pilnvaru termiņu līdz 2023. gada 30. septembrim.

Krievija izraidījusi trīs Latvijas, trīs Igaunijas un četrus Lietuvas diplomātus. Tā bija Krievijas atbilde uz Krievijas diplomātu izraidīšanu no Baltijas valstīm saistībā ar Krievijas agresiju Uk-rainā un to, ka šo personu darbība nav savietojama ar diplomāta statusu. Pirmdien Poliju atstājuši 45 Krievijas diplomāti, kurus izraidīja Varšava.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu