Bezpartejisks mērs • IR.lv

Bezpartejisks mērs

11
Mārtiņš Staķis. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Baiba Kļava

Galvaspilsētas mērs Mārtiņš Staķis izstājies no paša dibinātās politiskās kustības, protestējot pret Rīgas attīstības plāna apturēšanu azartspēļu biznesa interesēs. Koalīcijas stabilitāti tas gan neietekmēšot — partneri apliecinājuši atbalstu viņam kā bezpartejiskam mēram

Konflikts pagājušajā nedēļā aizdegās ātri kā pavasara kūla. Trešdien vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (A/P) paziņoja, ka dažādu pārkāpumu dēļ aptur Rīgas teritoriālo plānojumu, bet jau ceturtdienas vakarā Mārtiņš Staķis izstājās no kustības Par!. Savā feisbuka ierakstā Staķis «patiesi saniknots»  nosauca par kļūdu apvienības izveidošanu ar ministra partiju Latvijas Attīstībai, kas tagad «šauru interešu dēļ norāvusi bremzes Latvijas galvaspilsētas attīstībai.»

Kad saulainā pirmdienas rītā ar mēru tiekamies viņa darba kabinetā Rātsnamā, Staķis ir labā noskaņojumā un sagaida ar smaidu. Taču bijušajiem partneriem veltītie vārdi nav mazāk skarbi. «Es nesaprotu, kādēļ viena apvienība ir gatava tik daudz ko upurēt, riskēt ar savu reputāciju, ar saviem biedriem, manuprāt, arī ar sirdsapziņu viena būtībā sīka jautājuma dēļ. Un tās ir azartspēles,» saka mērs. Ministra lēmums apturēt Rīgas teritoriālo plānojumu pārkāpjot Staķa «sarkanās līnijas», tāpēc viņš izstājies no apvienības. «Tas plāns tiek norauts uz gadiem,» uzsver Staķis. Dome apsver iespēju šo lēmumu apstrīdēt tiesā — politiķi uz to sliecoties, tagad darbs vēl juristiem.

Staķis atzīst, ka izstāšanās nav bijis viegls solis, taču esot labi izsvērts «vismaz 36 stundu lēmums ar ļoti ilgām pārdomām, tai skaitā arī tikšanos ar savu partijas vadību». Kad vēlreiz pārjautāju, vai stundās mērāms lēmums tomēr nav spontāns, Staķis atbild: «Manā gadījumā šeit ir jāpieņem lēmumi pat minūtēs.»

Mērs atgādina, ka viņam nebija citas iespējas izstāties no divu partiju apvienības, kā vien atstāt savu partiju, «kur esmu bijis klāt pie dibināšanas, un pamest domubiedrus, ar kuriem ilgus gadus esam bijuši kopā priekos un bēdās». Taču ministra lēmums bijis tik nepareizs un netaisnīgs, ka bijis jārīkojas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu