Pret Kremļa propagandu • IR.lv

Pret Kremļa propagandu

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Jana Altenberga

Latvijā steidzami paplašinātas NEPLP pilnvaras, atļaujot interneta vietņu bloķēšanu

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pēdējo nedēļu laikā Latvijā slēgti 27 Krievijas un Baltkrievijas televīzijas kanāli, pamatojoties uz valsts drošības apdraudējumu vai sankcijām, kurām pakļauti to īpašnieki. Šāda prakse atbilst jau gadiem pastāvošai procedūrai, jo Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) ir jāizvērtē pieteikumi, lai izsniegtu vai liegtu licenci TV kanālu retranslēšanai Latvijas teritorijā atbilstoši mūsu likumiem.

Taču 10. martā Saeima ir būtiski paplašinājusi NEPLP pilnvaras, tagad atļaujot tai bloķēt arī interneta vietnes. Elektronisko sakaru likuma grozījumi, ko Saeima steidzamības kārtā pieņēma vienas dienas laikā, piešķir tiesības padomei, balstoties uz kompetento valsts iestāžu informāciju, pieņemt lēmumu par tādu tīmekļa vietņu bloķēšanu, kurās tiek izplatīts saturs, kas «apdraud vai var apdraudēt valsts drošību un sabiedrisko kārtību un drošību».

Padome šīs jaunās tiesības izmantoja un, balstoties uz Valsts drošības dienesta ziņojumiem, 15. martā nolēma bloķēt pieeju 71 interneta vietnei. Bloķēto vietņu sarakstā ir gan Latvijā aizliegto Krievijas telekanālu mājaslapas, gan citi prokremliski mediji, kā arī oficiālas Krievijas iestāžu mājaslapas, ieskaitot Kremlin.ru. Padome pauž, ka bloķētās vietnes izplata Krievijas kara propagandas naratīvu un attaisno uzbrukumu Ukrainā, taču sīkāku informāciju par vietņu satura analīzi nesniedza.

«Padome savas pārbaužu metodes publiski neatklāj un nekomentē,» uz lūgumu sniegt izvērstāku informāciju, Ir atbildēja NEPLP vadītājs Ivars Āboliņš. Uz jautājumu, kāpēc bloķētas tieši šīs vietnes, Āboliņš norādīja, ka Valsts drošības dienesta sniegtā informācija esot klasificēta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu