Sji sprukās • IR.lv

Sji sprukās

Pauls Raudseps

ASV: pilnīgi noteikti būs sekas, ja Ķīna centīsies nozīmīgā veidā atbalstīt Krieviju

Pagājušas mazāk nekā trīs nedēļas kopš «mazā, uzvarošā kara» sākšanas, un Putins jau sāk saukt pēc palīdzības, lai stutētu savu gaužām ļodzīgo armiju. Krievijas prezidents 11. martā apstiprināja rīkojumu nosūtīt kaujiniekus no Tuvajiem Austrumiem uz Ukrainu, un Sīrijas diktatoram Asadam, kuram Krievija palīdzēja pārvērst Alepo drupās un izraisīt gandrīz neaptveramu humāno katastrofu, tagad būs jāvaņģo Harkivas un Mariupoles grāvēji. Parādījušās arī baumas par kaujinieku piesaistīšanu Centrālāfrikas Republikā, kur Krievijas algotņu vienība Vāgnera grupa stutē vietējo valdnieku.

Taču tas viss ir sīkums, salīdzinot ar ASV izlūkdienestu svētdien medijiem sniegto informāciju, ka Krievija lūgusi gan ekonomisku, gan militāru palīdzību Ķīnai. (Abas valstis to, protams, noliedz, tomēr ASV izlūkdienesti pēdējo mēnešu laikā izrādījušies gana precīzi savos paziņojumos.)

Ne tikai lūgums, bet arī tā saturs liecina, cik dziļu, sociālistiskā darba varoņa un Donbasa dēla Alekseja Stahanova cienīgu bedri Putins sev izracis nieka divās nedēļās. Kā ziņo CNN, atsaucoties uz avotiem ASV valdībā, Maskavas uz Pekinu aizsūtītajā sarakstā atrodama arī ilgi glabājama karavīriem domāta pārtika. Tas, protams, loģiski — krievu pamestajā bruņutehnikā ukraiņi atrod proviantu ar 2017. gada derīguma termiņu, un veikali okupētajā teritorijā drīz jau būs izlaupīti.

Tomēr ar paikas pakām Putinam nepietiks, un viņa uz austrumiem izstieptā ubaga tarba nostādījusi Ķīnas patvaldnieku Sji ļoti neērtā situācijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu