Domāja, ka sagaidīs ar ziediem • IR.lv

Domāja, ka sagaidīs ar ziediem

6
Igors Rajevs. Foto — Kristīne Madjare
Pauls Raudseps

Militārais analītiķis, atvaļinātais NBS pulkvedis Igors Rajevs skaidro, kāpēc Krievijas armijai uzbrukuma pirmajās dienās neiet viegli un kas gaidāms kara turpinājumā

Igors Rajevs tagad ir uz izķeršanu. Kad satieku Ir redakcijā, viņš jau bijis vairākās intervijās, un pēc mūsu sarunas jāskrien uz nākamo. Iemesls skaidrs — interese par karu Ukrainā ir milzīga, un atvaļinātā NBS pulkveža lielā pieredze dod viņam Latvijā reti pieejamu kompetenci un izpratni par Ukrainā notiekošo. Viņa CV starp nozīmīgākajiem ierakstiem ir pirmo starptautisko mācību Baltijā Baltic Challenge 96 sagatavošana, izlūkdesanta bataljona komandiera amats, Latvijas kontingenta Irākā komandēšana un sauszemes spēku komandēšana. Tāpēc sniedzam lasītājiem viņa ieskatu par kara darbības gaitu Ukrainā. (Intervija notika pirmdien, 28. februārī.)

Vairāki Rietumu eksperti teikuši, ka pirmās kara dienas Krievijas armijai bijušas neveiksmīgas, viņi nav sasnieguši savus mērķus. Vai piekrītat šim vērtējumam?
Atbilde ir «jā» un «nē». Pilnīgi piekrītu, ka krievi neizpilda izvirzītos uzdevumus. Mēģinu izanalizēt, kas viņiem iet nepareizi, man ir jau sešas A4 lapas uzrakstītas, un tas ir tikai sākums. Ir ļoti daudz problēmu, no kurām viņi varēja izvairīties sagatavošanas procesā. Bet ir arī problēmas, kuras no militārā viedokļa ir nesaprotamas. Iemesls varētu būt politisko mērķu mākslīga uzspiešana, nerēķinoties ar to, ko armija reāli var izpildīt.

Vakar parādījās apgalvojums, ka «blickrīgs izgāzies». Nolēmu apskatīties, kā blickrīgs notika. Piemēram, Vācijas iebrukums Francijā, Vācijas iebrukums Padomju Savienībā bija blickrīgs. Arī amerikāņu otrā Tuksneša vētra, iebrukums Irākā. Irāka apbrīnojami sakrīt ar Ukrainu — aptuveni 40 miljoni cilvēku, arī platība līdzīga. 

Paskatījos Amerikas spēku uzbrukumu tempu Irākā. Ziemeļu frontē krieviem iet lēnāk. Pie Luhanskas un Doņeckas ir acīmredzams iemesls, jo tur jāuzlauž astoņus gadus gatavota aizsardzība. Tas nevienai armijai nebūtu viegls uzdevums. Dienvidu reģiona uzbrukuma tempi saskan ar ASV armijas uzbrukuma tempiem Tuksneša vētrā. Līdz Bagdādei amerikāņi aizgāja divās nedēļās. Tas ir reālistiskais, normālais uzbrukuma temps labai, modernai armijai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu