Norvēģi atkal apsteidz visus. Kāds ir viņu triks? • IR.lv

Norvēģi atkal apsteidz visus. Kāds ir viņu triks?

1
Norvēģis Atle Makgrāts otrajā slaloma nobraucienā aizslīd garām vārtiem. Viņš nevis noslēpoja nost no trases, bet pakāpās atpakaļ, izbrauca vārtus un turpināja nobraucienu lejup pa kalnu. Foto — Scanpix
Metjū Fatermans © The New York Times

Norvēģija pagājušonedēļ sasniedza ziemas olimpisko spēļu rekordu, izcīnot 16 zelta medaļas. Šīs nelielās zemes panākumi nodarbina arī citu valstu speciālistus

Pekinā atkal triumfēja Norvēģija. Jau ierasts, ka šī valsts ar pieciem miljoniem iedzīvotāju ik pēc četriem gadiem pārspēj visu pasauli. Šoreiz tā gan nesasniedza 2018. gada Phjončhanas spēļu vēsturisko rezultātu — togad Norvēģija ieguva 39 medaļas, par astoņām vairāk nekā tuvākā sāncense Vācija ar 16 reizes lielāku iedzīvotāju skaitu. Bet daudz arī netrūka.

20. februārī norvēģu slēpotāja Terēse Juheuga izcīnīja 16. zelta medaļu savai valstij, kas gan ir jauns rekords ziemas olimpiskajās spēlēs. Tagad Norvēģijai ziemas spēļu vēsturē ir par 35 zelta medaļām vairāk nekā ASV (332 miljoni iedzīvotāju) un par 45 vairāk nekā Vācijai (83 miljoni iedzīvotāju). 

Pekinas spēlēs Norvēģija medaļas nopelnīja biatlonā, tramplīnlēkšanā, ātrslidošanā, distanču slēpošanā un citos sporta veidos. «Mums ir spēcīga komanda,» saka Hjētils Jansru, pieckārtējs olimpiskais medaļnieks kalnu slēpošanā. «Tā vienmēr ir bijis.»

Patiesībā Norvēģijas komanda ir vairāk nekā spēcīga. Tā ir tik varena, ka kalpo par ziemas spēļu orientieri pārējām valstīm. Amerikāņu slēpotāji jau gadiem trenējas ar norvēģu sportistiem viņu kalnos un fjordos. Līdzīgi Norvēģija sadarbojas ar Lielbritāniju, lai izstrādātu un kopā izmantotu slēpju smēres ziemeļu divcīņai. Un katru gadu Norvēģijā ierodas 150 labākie jaunie distanču slēpotāji no visas pasaules, mācoties un trenējoties pie izcilākajiem slēpošanas speciālistiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu