Partnerattiecību ultramaratons • IR.lv

Partnerattiecību ultramaratons

3
Lauris Liepa. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Advokāts Lauris Liepa augsti vērtē Tieslietu ministrijas izstrādāto civilās savienības likumu, tomēr atzīst, ka šis ir tikai pirmais solis viendzimuma ģimeņu tiesību nodrošināšanā

Antiņam bija nepieciešami tikai trīs zirgi — vara, sudraba un zelta —, lai uzjātu stikla kalnā pie princeses. Tiem, kas cīnās par tiesībām arī viendzimuma pāriem reģistrēt savas attiecības, droši vien liekas, ka būs jākāpj sedlos visu Mendeļejeva tabulā atrodamo metālu rumakiem, lai sasniegtu mērķi, kas pārējā Rietumu pasaulē jau ir gandrīz universāla norma. Tomēr viņi nezaudē dūšu.

Kad 13. Saeima jau otro reizi noraidīja likumprojektu, kas ļautu reģistrēt viendzimuma partnerattiecības, varēja likties, ka līdz nākamajam parlamenta sasaukumam vairs nebūtu vērts censties. Tad nāca Satversmes tiesas vēsturiskais 2020. gada 12. novembra lēmums, kurš pasludināja, ka valstij ir pienākums aizsargāt visas ģimenes, tajā skaitā tās, kuras veido viendzimuma pāri, un uzdeva Saeimai līdz šā gada 1. jūnijam veikt atbilstošas izmaiņas likumos. 

Lai izpildītu šo prasību, Tieslietu ministrija izstrādājusi civilās savienības likumu, kas ļautu jebkuram pieaugušu cilvēku pārim neatkarīgi no dzimuma reģistrēt savas attiecības pie notāra. Lai labāk saprastu likumprojekta piedāvātās iespējas, pieteicos uz sarunu pie Latvijā pazīstamā advokāta un konstitucionālo tiesību eksperta Laura Liepas. Ar viņu jau pirms divarpus gadiem runāju par dzīvesbiedru likumprojektu, kuru viņš bija palīdzējis izstrādāt, bet Saeima pēc tam noraidīja. Liepa piedalījās arī Tieslietu ministrijas darba grupā, kas strādāja pie jaunā likumprojekta.

Kā jau šajos laikos ierasts, tiekamies tiešsaistē. Sāku ar jautājumu — kā jaunais likumprojekts atšķiras no līdz šim skatītajiem? Liepa norāda — fakts, ka projekts ir tapis ministrijas paspārnē, ir «vēsturisks solis, jo līdz šim nekad Tieslietu ministrija nav nākusi ar šādu likumdošanas iniciatīvu». Kā jurists, kurš ir arī cilvēktiesību aizstāvis, Liepa var «izteikt sajūsmu, ka Latvijas valsts vienu no visilgāk pastāvējušajiem nevienlīdzības noteikumiem ir gatava tagad mainīt».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu