Karš turpināsies • IR.lv

Karš turpināsies

7
Aivars Ozoliņš

Pat ja šonedēļ neuzbruks, Krievija īstenos Ukrainas nožņaugšanas taktiku

Šonedēļ nu ir pienācis brīdis, kad Krievijas armija izvietojusies un ir gatava jaunam lielam iebrukumam Ukrainā. Otrdien, kad tapa šis komentārs, Krievijas ārlietu ministrija gan vēstīja, ka 15. februāris ieiešot vēsturē kā diena, kad «Rietumu kara propaganda» izgāzās «bez neviena šāviena», bet aizsardzības ministrs stāstīja, ka esot sācis atvilkt armijas vienības no Ukrainas robežas. Taču melu ciniskuma ziņā Kremlis šajā krīzē pārspējis pat sevi.

Tieši agresora atklātība padara šo krīzi par jauna veida «modernu karu» — ne tikai pilnīgi atklāti gatavoties iebrukumam kā pirms Pirmā pasaules kara un agrāk, bet arī melot tā, lai nevienam nerodas šaubas, ka viss runātais ir meli. Kremlis ir sasniedzis jaunu postmoderniska cinisma pakāpi — visiem ir jāzina, ka tā runātajam nav nozīmes.

Pastāvīgi apgalvodama, ka netaisās uzbrukt, Krievija kopš novembra mērķtiecīgi izvietoja pie Ukrainas robežām visu lielam uzbrukumam nepieciešamo. Turklāt bija gatava sākt iebrukumu šonedēļ, rietumvalstu izlūkdienestu publiski prognozētajā laikā un izmantojot kā ieganstu šo izlūkdienestu arī prognozētu Krievijas safabricētu provokāciju. Izskatās neticami? Putins pavīpsnātu — nu, un? Viņam svarīgs ir tikai rezultāts.

Rezultāts ir arī vienīgais, kas varētu atturēt Putinu. Plašs uzbrukums nozīmēs neizbēgami smagus militārus, ekonomiskus un politiskus zaudējumus, bet sankcijas droši vien trāpītu arī viņam pašam un viņa oligarhiem. Krievija nonāktu gandrīz pilnīgā starptautiskā izolācijā. Centrālās bankas uzkrātās rezerves ir iespaidīgi lielas, tomēr ne bezgalīgas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu