Pamet Metu • IR.lv

Pamet Metu

1
Pauls Raudseps

Marka Zakerberga bagātība saruka par 31 miljardu dolāru vienas dienas laikā

Pagājušajā nedēļā uzņēmums, kuru agrāk sauca Facebook, bet rudenī mainīja nosaukumu uz Meta, piedzīvoja lielāko vērtības kritumu ASV akciju tirgus vēsturē. 3. februārī Metas akciju cena samazinājās par ceturto daļu, kas no uzņēmuma kopējās vērtības noskaldīja 232 miljardus dolāru. Facebook dibinātāja un lielākā akcionāra Marka Zakerberga bagātība saruka par 31 miljardu dolāru. Lai apjaustu šādas naudas masas mērogus, der atcerēties, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts pērn bija ap 35 miljardiem dolāru, tātad mūsu valsts saražotā ekonomiskā vērtība gada laikā tikai par kādiem desmit procentiem pārsniedz summu, kuru Zakerbergs zaudēja vienā dienā. Diedelēt naudu pie stacijas Markam gan nevajadzēs — pēc ziņu aģentūras Bloomberg aprēķiniem, viņš vēl aizvien ir trīspadsmitais bagātākais cilvēks pasaulē. Tomēr nepatīkami.

Metas akciju cenas nedienām pievēršam uzmanību ne tādēļ, lai apcerētu domu, ka bagātie arī raud. Facebook, no kura izauga viens no pasaules lielākajiem uzņēmumiem, kas bija tā identitātes zīme un galvenais produkts, ar kura palīdzību Zakerbergs un Co. bija iecerējuši kļūt par pasaules iedzīvotāju savstarpējās saziņas galvenajiem starpniekiem, kopš tā izveidošanas 2004. gadā ir tik dziļi iesakņojies mūsu ikdienā, ka gribot negribot jāseko līdzi tā attīstībai.

Kas tad tik ļoti sabiedēja Metas akciju īpašniekus, ka viņi 3. februārī sāka masveidā pārdot līdz šim tik labu peļņu nesošos vērtspapīrus? Kāpēc citi neizmantoja iespēju iegādāties tagad par it kā tik lētu naudu nopērkamās akcijas un cena turpināja lēnām grimt?

Pamatā ir trīs iemesli, visi atrodami Metas pagājušajā nedēļā publiskotajā informācijā par 2021. gada ceturtā ceturkšņa rezultātiem un prognozēm par šo gadu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu