Kamaniņu karaliste • IR.lv

Kamaniņu karaliste

Kamaniņu un bobsleja trase jeb tā sauktais rodeļbānis Āgenskalnā 1910. gadā. Foto no LNDB kolekcijas Zudusī Latvija. Oriģināls LNB krājumā
Ieva Puķe

Latvija ir bijusi kamaniņu sporta dzimtene Baltijā 19. gadsimta beigās. Šī disciplīna pie mums atkal atgriezās pēc iekļaušanas Insbrukas olimpisko spēļu programmā 1964. gadā, taču joprojām nepārspēts panākums ir Veras Zozuļas zelta medaļa Leikplesidā

Jau gadu pirms Leikpleisidas spēlēm tur notika trases iemēģināšana un 1979. gadā pāri okeānam lidoja arī Vera Zozuļa. «Politiski rūdīta un morāli noturīga. Bez šīs frāzes neņēma līdzi. Tas pats, kas tagad Ziemeļkorejā,» viņa tagad atceras padomju iekārtas ideoloģiskās prasības.
Foto — Ieva Salmane

Jums paveicās, es intervijas tikpat kā nesniedzu, pieklibojot ienākdama redakcijā, sirsnīgi pasmaida vienkārša neliela auguma sieviete sportiskā apģērbā. Vera Zozuļa (66) atzīstas — dienā, kad apjautājos par iespēju parunāties, viņa bijusi lieliskā garastāvoklī. Pēc trim mēnešiem, kas ceļgala operācijas dēļ pavadīti miera režīmā un pārvietojoties ar kruķiem, ārsti beidzot atļāvuši staigāt bez palīgierīcēm! No Stopiņiem uz Rīgas centru pati atbraukusi ar auto. 

Kājas ķibeli bijusī sportiste stoiciski pieskaita pie ķermeņa novecošanas procesiem. Par sporta veidu, kurā pavadīja 14 gadus un joprojām darbojas kā trenere, nesaka nevienu skarbu vārdu. Traumas varot gadīties jebkurā sporta disciplīnā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu