Uz priekšu, dāmas un kungi! • IR.lv

Uz priekšu, dāmas un kungi!

3
Edvards Kušners. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Nellija Ločmele

Milzīgais cenu pīķis atgādina par iekavētiem darbiem enerģētikas jomā, sākot jau ar ēku siltināšanu, saka Latvijas Bankas pārstāvis Edvards Kušners. Kā viņš vērtē valdības atbalstu krīzē?

Ja šīs sarunas ēdienkarti gribētu pieskaņot valdības lēnīgajam spriešanas stilam, tad labi derētu vairākus mēnešus nogatavināts siers. Klāt lāse vīna — vienkārši garastāvokļa uzlabošanai kāpjošajā pandēmijas vilnī. Taču mēs ar Latvijas Bankas ilgtspējas virziena vadītāju Edvardu Kušneru iztiekam bez šādiem uzmundrinājumiem, pirmdienas vakarā tiekoties videointervijā, lai izvērtētu jaunos valdības priekšlikumus energocenu krīzes mīkstināšanai. «Pietiekami dāsna pakete,» kopumā atzinīgs ir Kušners, tomēr dažos gadījumos valdība esot pārcentusies.

Pēc ilgām diskusijām valdība tomēr atzina par nepietiekamiem pērnā gada nogalē ieviestos atvieglojumus ziemas pārlaišanai (mērķēti pabalsti trūcīgākajiem, 50% atlaide sadales tarifiem visiem elektrības lietotājiem un 100 eiro piemaksa vakcinētiem senioriem), tāpēc šonedēļ būtiski papildināja savu atbildi uz enerģijas cenu kāpumu.

Līdzšinējo atbalstu valdība lēsa aptuveni 200 miljonu eiro apjomā, bet jaunie priekšlikumi izmaksāšot vēl ap 250 miljoniem. Kušners gan teic, ka Latvijas Bankas eksperti to vērtē kā pieticīgu aprēķinu. «Pakete būs dārgāka,» viņš prognozē.

Ko tad tā paredz? Tagad valsts līdz aprīļa beigām visiem 100% apmaksās divas elektrības rēķinu pozīcijas — sadales tarifu un OIK, senioru piemaksu attiecinās arī uz nevakcinētajiem, bet ģimenes saņems 200 eiro par katru bērnu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu