Kaitināt pūķi • IR.lv

Kaitināt pūķi

9
Oficiālā konflikta versija: Ķīnu sadusmojis vārds «Taivāna» pārstāvniecības plāksnītē Viļņā, jo citviet pasaulē taivānieši raksta savas galvaspilsētas Taibejas nosaukumu. Foto — Scanpix
Ovidijs Lukošus, IQ

Kāpēc izcēlās Lietuvas «aukstais karš» ar Ķīnu, un kur tas novedīs?

Lai gan pasaulē dažādās valstīs darbojas pavisam 61 Taivānas pārstāvniecība, milzīgas Ķīnas dusmas izraisījusi tieši nesen Viļņā atvērtā. Tai gan ir sava īpatnība — visām pārējām pārstāvniecībām, arī Rīgā atvērtajai, nosaukumā ir nevis Taivānas, bet gan salas galvaspilsētas Taibejas vārds.

Šīs par Taibejas misijām, kultūras un ekonomikas pārstāvniecībām, tirdzniecības birojiem un tamlīdzīgos vārdos nosauktās pārstāvniecības pilda faktiski neatkarīgās, taču pasaulē oficiāli neatzītās Taivānas valsts diplomātisko pārstāvniecību funkcijas, lai gan diplomātiskais statuss tām nav piešķirts.

Tāda statusa nav arī Taivānas pārstāvniecībai, kas pērn 18. novembrī sāka darbu Viļņā. Tomēr rezultātā izcēlies īsts diplomātiskais un arvien asāks ekonomiskais karš starp pasaules lielāko valsti un Lietuvu. Ķīna apsūdz Lietuvu, ka tā pārkāpj «vienas Ķīnas» politiku, ko atzīst absolūtais vairākums pasaules valstu, tajā skaitā arī Lietuva.

Oficiālā versija: Pekinu sadusmo tieši Taivānas vārds pārstāvniecības plāksnītē. Lietuvā šī pārstāvniecība biežāk tiek saukta par «taivāniešu», itin kā cenšoties uzsvērt, ka tā ir salas iedzīvotāju, nevis valsts pārstāvniecība. Taču tikai vārdu spēle vien nevar apslāpēt Lietuvas un komunistiskās Ķīnas konfliktu, kas nupat jau ir tālu pārkāpis tikai divu valstu attiecību robežas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu