Nepālas kartupelis • IR.lv

Nepālas kartupelis

Himalayan International ražotnes vadītāja Līga Aļijeva (pa kreisi) un uzņēmuma īpašniece Aija Parlagreko. Foto — Māris Justs
Dinija Jemeļjanova

Savulaik par Latvijas siera galvaspilsētu iesauktajos Preiļos divu gadu garumā tika meklēta recepte Eiropā vēl nekad netapušam biezpiena produktam. Un atrada. Himalayan International ražo kārumus suņiem jeb graužamsieru

Preiļu slimnīcas pagalma vidū viegli vēdī pēc silta piena. Varētu domāt, ka virtuvē kāds pacientiem vāra brokastu putru, taču izrādās — korpusā starp stacionāru un poliklīniku tiek darināti gardumi suņiem. Graužamsiera ražotne gan šeit atradīsies vēl tikai pāris mēnešus, saimnieces steidz atklāt savu prieku par drīzumā gaidāmajiem jurģiem. 

Pārcelšanās uz jaunām telpām uzņēmumam nepavisam nebūs greznība, bet gan loģiska nepieciešamība. Pieprasījums mudina domāt par strādāšanu divās maiņās, bet trūkst telpu, kur žāvēt produkciju. Gatavs jauns, daudz lielāks katls, bet nav vajadzīgā elektriskā sprieguma, ar ko to darbināt.

Neraugoties uz relatīvo šaurību, garie, augstie plaukti, kuros žūst simtiem šokolādes batoniņa lieluma suņu našķu, atstāj iespaidu. «Process ir ļoti ilgs. Tikai pēc diviem mēnešiem redzēsi, kā izdevies tas, ko šodien sataisīsi,» skaidro uzņēmuma ražotnes vadītāja Līga Aļijeva. Kļūdu apzināšana bija īpaši sāpīgs process, jo zaudēts jebkurā biznesā tik svarīgais laiks. 

Šobrīd viņa par izdošanos ir pārliecināta, bet, «kad vēl topošais vīrs atnāca mājās un uzlika biezpienmaisiņu uz radiatoriem», Līga nezināja, ko par to veģetāro kaulu ideju domāt. To no Nepālas atveda un ar Līgas vīru Ramisu sāka lolot uzņēmuma īpašniece Aija Parlagreko. «Taustījāmies tumsā. Mums bija sapratne, ka mēs gribam šo produktu, bet nezinājām, kā to ražot,» atzīst Aija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu