Vai inficēsies visi? • IR.lv

Vai inficēsies visi?

Baiba Kļava

Eksperti brīdina — jaunais omikrona variants drīz pārpildīs slimnīcas. Cik gatava tam ir veselības aprūpes sistēma?

Vairāk nekā trešdaļa no visām slimnīcu gultām jeb 3300 — tāda šobrīd ir maksimālā Veselības ministrijas aplēstā slimnīcu kapacitāte Covid-19 pacientu ārstēšanai. Ekspertu aplēses rāda, ka jau pēc mēneša hospitalizēto pacientu skaits varētu būt krietni lielāks — atšķirība mērāma simtos vai pat tūkstošos atkarībā no tā, cik efektīvi būs ierobežojumi vīrusa bremzēšanai un balstvakcinācijas aptvere. Ir skaidro, kā nenovēršamajam omikrona vilnim un tā radītajām sekām gatavojas mediķi? 

Vieglāks, bet lipīgāks

«Labā ziņa — izskatās, ka omikrona klīniskā gaita ir salīdzinoši vieglāka, nav ļoti plašā, masīvā un nežēlīgā plaušu bojājuma, kas radīja daudzus nāves gadījumus iepriekšējo vīrusu laikā,» saka Stradiņa slimnīcas valdes locekle Ilze Kreicberga. Taču vīruss var saasināt hroniskās slimības — līdz ar to omikrona vilnī atšķirībā no iepriekšējiem liela daļa hospitalizēto var izrādīties nevis smokoši pacienti ar skābekļa atkarību, bet gan nieru, sirds vai citu kaišu slimnieki, kas, ārstējoties stacionārā, inficējas ar ārkārtīgi lipīgo omikrona variantu un kuru stāvoklis vēl vairāk saasinās.

Lai turpinātu darbu šādā situācijā, Stradiņa slimnīcā apsver «kovidāriju» veidošanu — izolētas zonas Covid-19 pacientu ārstēšanai dažādu profilu nodaļās, kurās ieperinājies vīruss. «Varbūt vīruss aizpildīs trīs ceturtdaļas no mūsu slimnīcas, kurai ir vairāk nekā 700 gultu — to ir grūti pateikt, bet var būt, ka lielākā daļa no mūsu pacientiem būs Covid-19 pozitīvi,» pieļauj Kreicberga. 

Pacientu pieplūdumam gatavojas arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Tas plāno, ka dienā varētu nākties hospitalizēt ap 500 kovida pacientu, bet kopējais izsaukumu skaits varētu pieaugt par trešdaļu. «Tas ir izaicinoši, bet ir izdarāms. Ja būs vēl lielāks kāpums, tad gan būs jādomā — ar tik lielu izsaukumu skaitu mēs neesam nekad dzīvē saskārušies,» skaidro dienesta direktore Liene Cipule. «Šis izaicinājums ir būtiski nopietnāks par iepriekšējo laiku.» Iepriekš ceturtā vai piektā daļa pacientu nonāca slimnīcā ar citu diagnozi, bet pavadošu Covid-19 saslimšanu, taču tagad omikrona vilnī jārēķinās, ka tādu var būt pat trešdaļa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu