5 interesanti koncerti janvārī • IR.lv

5 interesanti koncerti janvārī

Čurļoņa stīgu kvartets (Lietuva). Publicitātes foto
Gunda Miķelsone, speciāli Ir

Līdz 9. janvārim Vidzemes koncertzālē Cēsis Telpiskās mūzikas notikums Vidū
Nedēļas nogalē vēl var paspēt doties uz Cē­sīm, lai izbaudītu īpašu mūzikas klausīšanās pieredzi, atrodoties tikpat īpašā vietā. Speciāli veidotā un ar telpiskās skaņas koncertsistēmu aprīkotā kupolā varēs iepazīt pašmāju komponistu Platona Buravicka, Rolanda Kronlaka, Lindas Leimanes, kā arī lietuviešu autoru Mantauta Krukauska un Mata Šablauska elektroakustiskos darbus, kas vispilnīgākajā veidā iemiesos notikuma moto «Esmu skaņas vidū, tā ir ap mani». 

Jā, kupolā nebūs iespējams baudīt reālā laika muzicēšanu, un skaņdarbi tiks atskaņoti ierakstā, tomēr projekta mākslinieciskais vadītājs Voldemārs Johansons labi ieskicējis ieraksta paradigmas maiņu, akcentējot, ka šis notikums ir jauns un Latvijas mūzikas ainavā mazpazīstams koncertmūzikas formāts. 

Jācer, ka Cēsīm sekos arī citas kultūrvietas, nodrošinot telpiskās mūzikas pieredzi arvien lielākam klausītāju lokam, bet tikmēr jāsteidz uz Vidzemes koncertzāli!
Cesukoncertzale.lv

No 13. janvāra Latvijas Nacionālajā operā Jāņa Kalniņa opera Hamlets
Mūzikas kritiķis Jēkabs Poruks reiz rakstījis, ka Jāņa Kalniņa muzikālā traģēdija Hamlets tapusi Kalniņa parasti neparastajā ātrumā — nepilna gada laikā latviešu operas krājumam pievienojies skaņdarbs ar viengabalainu lējumu un pamatizjūtas vienreizīgumu. Turklāt šis ir pirmais gadījums latviešu profesionālajā mūzikā, kurā atspoguļota pasaules literatūras klasika. 1935. gadā pabeigtā opera piedzīvojusi vairākus iestudējumus gan Baltajā namā, gan divas naksnīgas JVLMA operstudijas Figaro izrādes Bauskas pilsdrupās 2004. gadā, tomēr nu Nacionālā opera to gatava no jauna uzņemt savā paspārnē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu