Naudas skaitīšana • IR.lv

Naudas skaitīšana

Māris Diņģelis

Covid-19 pandēmija ir radījusi vairākus jaunus miljardierus. Vieni viņu veiksmi apbrīno, citi — nosoda par alkatību. Taču kopumā biotehnoloģijas ir ārkārtīgi riskants bizness

Amerikāņu Moderna ir skarba darba vide. Lai gan šī biotehnoloģiju firma regulāri iekļuvusi žurnāla Science veidotajā labāko darbavietu topā jauniem censoņiem, realitāte esot citāda. 

Pilnīgs haoss un nestabilitāte — tādu priekšstatu par Modernu pirms pieciem gadiem radīja veselības nozarei veltīts interneta portāls Stat.com. Runājot ar vairākiem pašreizējiem un bijušajiem darbiniekiem, kuri pat baidījās nosaukt savu vārdu, radās sajūta, ka uzņēmuma ambīcijas tik tiešām bija lielas — sākt jaunu revolūciju medicīnā, pārvēršot cilvēku šūnas par sīkām medikamentu rūpnīcām. Taču pa ceļam bija daudz kritušo. Bija gadījumi, kad darbinieku atlaida jau pēc viena neveiksmīga eksperimenta, lai gan laiku pa laikam piedzīvotas neveiksmes ir neizbēgama zinātnes sastāvdaļa. 

Tāpēc šāda uzņēmuma vadības rīcība daudziem šķita nepieņemama — no 2013. līdz 2016. gadam Modernu pameta vairāk nekā desmit augsta līmeņa menedžeri, ieskaitot finanšu, tehnoloģiju, ražošanas un zinātnes nodaļu vadītājus. No kompānijas pēc pašu vēlēšanās aizgāja arī vēža un retu slimību programmu vadītāji. Viņiem nepatika rupjie e-pasti, publiska kolēģu kaunināšana iekšējās sapulcēs un garās darba stundas.

Kā alā

Neapmierinātie darbinieki visi kā viens galvenokārt vainoja Modernas izpilddirektoru Stefānu Banselu. Marseļā dzimušajam un Amerikā studējušajam vīrietim šo amatu 2013. gadā piedāvāja viens no Modernas līdzdibinātājiem — armēņu izcelsmes imigrants bioķīmiķis Nubars Afejans. Kopā ar saviem biznesa partneriem zinātniekiem viņš meklēja labu menedžeri. Un viņa skats krita tieši uz Banselu. Savu karjeru francūzis sāka farmācijas kompānijā Eli Lilly, uzkāpjot līdz pārdošanas direktora amatam, bet jau 34 gadu vecumā kļuva par franču diagnostikas instrumentu firmas bioMérieux izpilddirektoru. Tieši Bansela vadībā šis uzņēmums uzlaboja peļņas rādītājus, bet viņš pats ieguva prasīga menedžera reputāciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu