Augšā, lejā • IR.lv

Augšā, lejā

2
Ņikita Trojanskis (pa kreisi) un Aigars Langins. Foto — Edmunds Brencis
Ieva Jakone

Līknes viņu epidemioloģiskajos modeļos uzskatāmi zīmēja nākotni — cik cilvēku saslims ar Covid-19 un cik nomirs atkarībā no dažādiem valdības lēmumiem. Jauno zinātnieku Ņikitas Trojanska un Aigara Langina radītā programma šoruden palīdzēja politiķiem aptvert situācijas bīstamību un glābt dzīvības

Viņš iepilda krūzē tēju no liela termosa. Kastaņbrūnām matu cirtām, tērpies Stenforda Universitātes džemperī, epidemiologs Ņikita Trojanskis (24) sēžas man pretī datora ekrānā. 

Drīz sarunai pievienojas arī fiziķis Aigars Langins (27) koši zilā krekliņā. Abi smaidīgi un enerģiski, dzirkstoši kā Jaungada šampanietis. Ik pa laikam viņi sarunā pavelk uz zoba viens otru un pasmaida arī par sevi. «Joprojām brīnos, kā ir iespējams zemē iemest kartupeli un pēc tam dabūt ārā divdesmit,» Aigars pasmejas par to, cik liels pilsētnieks viņš ir. 

Es savukārt varu tikai brīnīties par to, cik nozīmīgu darbu abi jaunie zinātnieki šogad paveikuši. Viņu izstrādātās epidemioloģiskās prognozes par Covid-19 izplatības scenārijiem lika valdībai izšķirties par ierobežojumiem, kuru ieviešana izglāba simtiem dzīvību. Sarunās aci pret aci viņi tikās gan ar Valsts prezidentu, gan premjerministru. Savus aprēķinus skaidroja ministriem Krīzes vadības padomes sēdēs. Par savu darbu saņēmuši arī komplimentus no Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra. 

Kā tapa šie vīrusa izplatības modeļi, un kāpēc to dēļ Ņikita derībās zaudēja Aigaram pudeli vīna?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu