Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Parīze iepazīstinājusi ar savu oriģinālo plānu, kā notiks olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija 2024. gadā — tradicionālās sportistu parādes vietā valstu delegācijas dosies aptuveni sešu kilometru braucienā pa Sēnas upi. Vairāk nekā 160 kuģu un kuģīšu noslēgumā piestās iepretim Eifeļa tornim, kur notiks ceremonijas noslēgums. Paredzams, ka sportistu parādi noskatīsies aptuveni 600 tūkstoši cilvēku, un tas būs par brīvu. Foto — Scanpix

Krievija saskarsies ar visu veidu ekonomiskajām sankcijām, ja tā iebruks Ukrainā, svētdien pēc G7 valstu samita paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministre Elizabete Trasa. G7 valstu ministri aicināja Krieviju pārtraukt agresīvo retoriku, deeskalēt situāciju un risināt jautājumus ar diplomātijas starpniecību. G7 paziņojums sekoja pēc ASV prezidenta Džo Baidena un Krievijas prezidenta Vladimira Putina divas stundas ilgās sarunas pagājušās nedēļas sākumā. Pirms tikšanās Baidens kopā ar Lielbritānijas, Vācijas, Francijas un Itālijas līderiem formulēja kopēju stratēģiju un sarunā Putinam pauda bažas par Krievijas karaspēka mobilizāciju pie Ukrainas robežām. Viņš arī apliecināja atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piektdien noraidīja Krievijas prasību atcelt 2008. gadā pieņemto lēmumu, ka alianses durvis paliek atvērtas Gruzijai un Ukrainai.

ES pirmdien noteica sankcijas ar Krieviju saistītajai privātajai militārajai vienībai Vagner, astoņām fiziskajām personām, to skaitā Vagner komandieriem, un trim Krievijas enerģētikas uzņēmumiem, kas strādā Sīrijā. Vagner tiek vainota cilvēktiesību pārkāpumos Sīrijā, Lībijā, Sudānā, Centrālāfrikas Republikā, Mozambikā un Ukrainā.

Tā kā caur Lietuvu nav pārtraukts Baltkrievijas kālija minerālmēslojuma ražotāja, ASV sankciju sarakstā iekļautā Belarusjkaļij produkcijas tranzīts, piektdien no amata atkāpās Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis. Drīz pēc tam par atkāpšanos paziņoja satiksmes ministrs Marjus Skuodis. Sankcijas spēkā stājās 8. decembrī. Baltkrievija veikusi priekšapmaksu Lietuvas valsts dzelzceļa uzņēmumam, un ar to pietiek, lai turpinātu kravu pārvadāšanu decembrī, janvārī un februārī. Par līguma laušanu uzņēmumam draudētu liels sods.

Baltkrievija kā atbildes soli uz rietumvalstu noteiktajām sankcijām no 1. janvāra noteikusi embargo 18 pārtikas produktu importam no ES, ASV, Kanādas, Norvēģijas, Albānijas, Islandes, Ziemeļmaķedonijas, Lielbritānijas, Melnkalnes un Šveices. Importa aizliegums attieksies uz gaļu un virkni subproduktu, pienu un piena produktiem, desām, augļiem, dārzeņiem, konditorejas izstrādājumiem un citiem produktiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu