Piparkūku vīriņš kliedz • IR.lv

Piparkūku vīriņš kliedz

9
Pauls Raudseps

Iesalnieks: es esmu valsts. Beitnere-Le Galla: medijiem jāstrādā po poņjatijam

Tiešraide no murga. Ekrānā deputāts Iesalnieks cep kāškrustu pieparkūkas un kliedz. Kamera pievelk viņa seju tuvāk, tā aizņem aizvien lielāku ekrānu daļu, Nacionālās apvienības propagandenfīrers brēc jo skaļāk: «Es esmu valsts! Es esmu valsts!» Kluso jautājumu — vai viņš tiešām neprot runāt kā cilvēks? — nomāc augošais trokšņa līmenis, līdz beidzot visu ekrānu aizņem atvāzta mute un visu apkārtējo telpu piepilda aurošana. Raujos prom, bet pa kreisi stāv Saeimas prezidija locekle Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP) un māca — ir jāstrādā po poņjatijam, biedr žurnālist! Pa labi par medijiem atbildīgās Saeimas komisijas vadītājs Artuss Kaimiņš (neatkarīgais deputāts) vispirms izslejas kā Gorbačovs un sauc: «Demokrātija nav visatļautība!» un tūlīt pēc tam izspēlē veco hitu, kurā pēc ālēšanās Vecrīgas krogā uzbļauj apsargam: «Tu zini, kas es esmu?»

Šis hrestomātiskais Kaimiņa jautājums sevī sakoncentrē visus pēdējā nedēļā pieredzētos dažādu politiķu un viņu piedziedātāju uzbrukumus sabiedriskajiem medijiem par «pretvalstiskajām» reportāžām no Polijas robežas. LTV drausmīgais pārkāpums esot vārda došana kādai cilvēktiesību organizācijai, kura cenšas sniegt palīdzību Polijā nonākušajiem robežšķērsotājiem un kritizē valsts attieksmi pret viņiem.

Tā, lūk, esot «Polijas nomelnošana», nostāšanās Lukašenko un Putina pusē, Latvijas valsts drošības apdraudējums. «Ja sabiedriskais medijs saņem nodokļu maksātāju naudu, tad viņiem ir jārespektē nerakstītie likumi,» vietu varas hierarhijā medijiem norāda Beitnere-Le Galla, un viņai piebalso partijas biedrene Eva Martuža — sabiedriskie mediji stāstot «par mistisku neatkarību, kuras nav un nevar būt». Savukārt JKP aizbildniecībā nonākušais Kaimiņš tviterī steidz paziņot: «Komisiju par šo mēs sasauksim.»

Līdz Saeimas vēlēšanām palicis mazāk nekā gads, un jau sākušies dažu partiju centieni iebiedēt medijus, padarīt viņus paklausīgākus visādiem «nerakstītiem likumiem». Uzbrukums LTV par Polijas sižetiem ir tikai iegansts, tik sīks un aiz matiem pievilkts, ka neklātos par to pat nopietni diskutēt. Neviens no poļitrukiem pat necenšas apgalvot, ka LTV būtu pārraidījusi nepatiesu informāciju vai pārkāpusi kādu žurnālistiskās ētikas normu. Vienkārši vienā no daudzajām sabiedriskā medija veidotajām ziņām izskanējis arī viedoklis, kas dažiem deputātiem nepatīk.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu